Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

“Pisanje grafita je zadovoljstvo tajnog učestvovanja, dok su ishodišta javna.” – Ratko Božović

Najčešća definicija grafita je da oni predstavljaju slanje poruke na javnim površinama  u pisanoj ili likovnoj formi. I kao tekst i kao crtež, grafiti su uvek angažovani. Kada šalju eksplicitnu poruku, kada su govor mržnje, nacionalističke poruke ili usmereni protiv LGBT populacije… Čak i kada su samo potpis umetnika. Dovoljno je što najveći broj grafita nastaje brzo, tajno i na nedozvoljenom mestu, dok su njihovi autori pod pritiskom i pretnjom policije, građana, javnog mnjenja i, konačno, zakona koji kaže da u našoj zemlji lice koje izrađuje grafit može biti kažnjeno sa 2,500 dinara ili više. U novije vreme postoje mesta određena za grafite, ali, paradoksalno, to oduzima snagu samoj poruci i angažmanu.

Iako je grafit koji danas poznajemo umetnički izraz koji se definisao šezdesetih godina prošlog veka, pre svega u njujorškom metrou, a etabliran pojavljivanjem reportaže o Taki 183 grafitu,  zapamtile su ga i stare civilizacije. I tada, kao i danas, imao je za cilj da prenese neku poruku: bilo da je nešto reklamirao (na primer, usluge neke rimske prostitutke ili podobnost nekog kandidata za rimski Senat), obračunavao se sa protivnicima ili je bio samo distih o lepoti života i ljubavi. Kada je otkopana Pompeja, na njenim zidovima otkriveni su upravo takvi zapisi. I dalje, crteži na zidovima pećina Altamira i Lasko za koje su antropolozi i istoričari umetnosti rekli da predstavljaju želju lovca da savlada prirodu, takođe se mogu posmatrati i kao grafiti… U toku Drugog svetskog rata američki vojnici, gde god da su bili, ispisivali su Kilroy was here, kao uspomenu na nepoznatog vojnika “koji je voleo da se potpisuje”, a možda i u strahu od neizvesnosti rata, želeći da ostave neki konkretan trag…

Iako sa jedne strane vlada mišljenje da grafiti “stvaraju utisak zapuštenosti fasada, umanjuju vrednost nekretnina i izazivaju nelagodnost”, s druge strane, grafit je opšteprihvaćena, pretežno urbana, kulturna pojava, sa osobenim stilovima, jezikom, žargonom, pravilima, hijerarhijom među crtačima… Kao i svaku umetnost, odlikuje ga težnja ka originalnosti, a popularnosti grafita doprinela je i njegova veza sa hip hopom i činjenica da su neki poznati reperi i di džejevi bili crtači grafita.

Sama reč grafit potiče od italijanske reči graffito što znači škrabati, tj. grebati po zidu. Koren ove reči je i u starogrčkoj reči graphein što znači pisati. Na zidovima Beograda napisano je i naslikano svašta: od bisera mudrosti do neprihvatljivih uvreda i gluposti, od remek dela ulične umetnosti, koja nemaju cenu i nisu nisu na prodaju, do neprihvatljive vulgarnosti… Toliko da pred nekim zidom ostajemo zapanjeni, poput onog stanovnika Pompeje koji je zgranut zapisao: “Zapanjen sam, o zide, da se još nisi srušio pod težinom tolikih gluposti napisanih na tebi.”

Grafiti u ovom prilogu fotografisani su na ulicama gornjeg Dorćola, omeđenog ulicama: Francuska, Cara Dušana, Tadeuša Košćuška i Vase Čarapića. Osim jednog, koji je nedavno prekrečen, svi i dalje postoje i mogu se videti. Zanimljivo je to što se može uočiti da njihovi autori međusobno korespondiraju.

grafiti 3 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol grafiti 21 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol grafiti 7 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol grafiti 14 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol grafiti 19 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol grafiti 18 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol grafiti 20 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol grafiti 22 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol grafiti 81 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 26 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 25 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol grafiti 27 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol grafiti 401 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol grafiti 281 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol grafiti 35 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 51 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 521 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 49 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 45 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 44 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 53 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 57 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 71 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 63 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 61 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 59 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 74 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

IMG 2649 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 94 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 87 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 99 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 77 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 97 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

IMG 2670 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

IMG 2636 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

IMG 2675 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

IMG 2635 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafiti 103 Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

grafit Wannabe Street Art: Gornji Dorćol

Ovaj grafit je bio ... na ovom zidu


Uroš Pajović voli lepe stvari i lepe ljude. Pogled na svet i odnos prema drugima deli sa dr Hausom. “I am not settling for anything less than everything.”

Editors choice