Novosadske džez balerine, članice studija “City Dance Studio” godinama unazad na sceni prikazuju svoje interesantne i dobro uvežbane koreografije. Krajem novembra ove godine, “CDS“ je treći put za redom osvojio zlato u konkurenciji seniora na “Dance Festu“ u Novom Sadu. Tim povodom, džez balerine Tijana Mišković i Dragana Stanković odgovorile su “Wannabe Magazinu“ na nekoliko pitanja.

WANNABE MAGAZINE: Kakva je bila konkurencija na ovogodišnjem “Dance Festu“ i koliko je uspeh bio očekivan?

DRAGANA STANKOVIĆ: Ovogodišnji “Dance Fest” brojao je preko 600 koreografija, 1,200 učesnika različitih uzrasta, kategorija i nacionalnosti. Tri dana, koliko je trajao festival, gledaoci su imali priliku da vide mnoštvo različitih koreografija i stilova igranja. Treći put na ovom festivalu naš klub “City Dance Studio“ sa razlogom je opet poneo titulu najbolje koreografije festivala.

Konkurencija je bila šarenolika, bilo je dosta kako mlađih tako i starijih izvođača, plesača, koji su svojom igrom zavredneli pažnju publike. S obzirom da je naš klub već učestvovao na ovom festivalu prethodnih godina, i s obzirom da smo već osvajali nagrade na istom, ovogodišnja očekivanja nisu bila usmerena najviše ka osvajanju nagrade. Naša motivacija bila je da se pred našom publikom pokažemo u najboljem izdanju, da odigramo onako kako mi najbolje umemo jer nas to čini ispunjenima. Kao što vidite, uspeli smo ne samo to nego smo i ove godine opet osvojili nagradu i potvrdili zbog čega smo zaslužili epitet “najboljih”.

Koliko vremena je potrebno spremati jednu  koreografiju da bi ona bila okarakterisana kao najbolja?

TIJANA MIŠKOVIĆ: Ne postoji tačno utvrđen vremenski period koji bi odredio da li će neka koreografija biti najbolja ili ne. Inspiracija i kreativnost ključne su u ovom sportu i osmišljavanju celokupne priče koreografije. Ipak, možemo reći da je prosek osmišljavanja i uvežbavanja jedne koreografije za neko takmičenje oko godinu dana.

1 koreografija na sceni cds Wannabe talenti: Plesni klub City Dance Studio

Koreografija koja je ocenjena kao najbolja

Džez balet je u Srbiji, prema mišljenju mnogih, na margini u poređenju sa drugim sportovima. Da li postoje tendencije da se ovakvo stanje ispravi?

TIJANA MIŠKOVIĆ: Jeste, džez balet ne spada u kategoriju sporta po mišljenju mnogih, mi se nalazimo na granici sporta i umetnosti. Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO) radi na dobijanju priznanja svake godine, i koliko smo čuli u toku su novi dogovori, reizbori, a mi se nadamo pozitivnom ishodu jer bi nam podrška Ministarstva sporta bila veoma značajna.

Na mnogobrojnim takmičenjima ste sigurno imali prilike da razgovarate sa igračima i igračicama iz inostranstva. Kako je ovaj ples pozicioniran u drugim državama?

DRAGANA STANKOVIĆ: Džez balet je sport, igra, koja je, možemo slobodno reći, rasprostranjena širom sveta. Od evropskih zemalja preko Amerike, Afrike, Azije… Zaista ima mnogo mladih ljudi koji su upoznati sa ovom vrstom sporta. Mi smo na sreću imali prilike da posetimo mnoga internacionalna takmičenja gde smo upoznali igrače iz drugih zemalja, imali priliku da sa njima pričamo, družimo se, i upoznamo njihovu kulturu i stil igranja, što je neprocenjivo iskustvo.

2 plesaci cds na takmicenju dance fest Wannabe talenti: Plesni klub City Dance Studio

Uvežbani do perfekcije!

 

Kakve sve kategorije postoje u “City Dance Studiju”?

TIJANA MIŠKOVIĆ: “City Dance Studio“ postoji od 1991. godine. Naši najmlađi članovi kluba, Pčelice, imaju svega 3 godine. Kategorija Pčelica i Dece dve su najmlađe kategorije u našem klubu. Pored njih vredno vežba i nekoliko grupa Juniora, Seniora kao i Rekreativna-netakmičarska grupa.

Da li u klubu imate i muške članove?

TIJANA MIŠKOVIĆ: Da, iako je po mišljenju mnogih džez balet ženski sport, mi smo tu da približimo suštinu ove vrste igranja i pokažemo da su muški članovi isto tako deo sporta ove vrste.

3 cds sa trenerom Wannabe talenti: Plesni klub City Dance Studio

Pobednici "Dance Festa“ sa svojim trenerom Vesnom Šećerov

Koliko dugo ti treniraš džez balet i po čemu se on po tvom mišljenju izdvaja od drugih vrsta plesa?

DRAGANA STANKOVIĆ: Džez balet treniram od svoje 8. godine, što bi bilo skoro 15 punih godina. Ne bih mogla u jednoj rečenici da opišem sve ono po čemu bih izdvojila ovaj ples, ali mogu reći da neguje dobre međuljudske odnose, stvaranje osećaja pripadnosti i timskog rada, a u isto vreme kroz muziku i različite pokrete podstiče osećaj pozitivne energije i ispunjenja.

Gde zainteresovani članovi mogu da vas pronađu i priključe se vašem klubu?

TIJANA MIŠKOVIĆ: “City Dance Studio“ nalazi se u Novom Sadu na “Spensu“, na prvom spratu (ulaz od Suda, pored MTS-a). Svaki radni dan od 18 h pa do 23 h svi zainteresovani članovi mogu doći da vide gde mi to vežbamo, kako vežbamo i naravno mogu probati da vežbaju. Prvi čas uvek je besplatan.

Ukoliko želite da budete u toku sa novostima iz ovog plesnog studija, posetite stranicu “City Dance Studija“ na Facebooku.


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Comments