Gotovo da nema osobe koja nije posetila Barselonu na apsloventskoj ekskurziji ili privatno, ali malo je onih koji su posetili prelepu prestonicu Španije – Madrid, koja sa svojom lepotom i opuštenošću i te kako parira nadaleko popularnoj Barseloni.

Danas kada su iz Srbije počeli da lete jeftini (low cost) letovi, Madrid je idealna prilika da se poseti npr. za vreme uskršnjeg raspusta. Čak iako ne nađete jeftinu kartu iz Beograda pokušajte da iskombinujete putovanje iz Temišvara, jer za stvarno male pare možete kupiti povratnu kartu. Madrida ima samo jedan aerodrom koji relativno blizu centra grada i postoji redovna linija metroa koja će vas za svega pola sata i €2 odvesti do centra grada.

madrid Wannabe vodič: Madrid

Ponuda hostela je raznovrsna i za samo €15 evra možete naći odličan smeštaj u samom centru grada. Ako idete u grupi od po četvoro naš savet je da iznajmite “public” sobu sa četri kreveta, jer će te svakako celu zauzeti za vašu grupu pa će biti kao “private”, a platićete je mnogo manje. Naša preporuka je da pokušate da nađete smestaj u četvrti Dos de Mayo, blizu stanice Tribunal. Pomalo alternativan, a pomalo boemski, deo grada koji je na 5 min od glavne ulice Calle Grand Via (Calle na španskom znači ulica) i u kome su smešteni razni kafići i klubovi pa i nadaleko poznata diskoteka Pacha (Paća). Ako niste ljubitelji hostela na raspolaganju su i razni stanovi koje možete iznajmiti na dan. Pogledajte na Internetu, nema potrebe da angažujete agencije.

Madrid možda nema Koloseum ili Ajfelov toranj, ali poseduje lepotu i toplinu, koje možda nijedan grad u Evropi nema. Svi ljudi su preljubazni i voljni da pomognu, nema džeparoša na svakom ćošku kao u Barseloni, tako da se mirno možete šetati gradom u svako doba dana i noći.

madrid 2 Wannabe vodič: Madrid

Razgledanje počnite tako što ćete se prošetati duž Calle Grand Via do Placa de Espana, čuvenog trga gde se nalaze spomenik Migelu de Servantesu, kao i spomenik Don Kihotu i Sančo Pansi. Pored ovog trga nalaze se i dve najviše zgrade Madrida. Odatle se prošetajte do Templo de Debod, egipatskog hrama koji datira iz II veka pre Hrista.

Nastavite šetnju do Palacio Real, najveće palate u Zapadnoj Evropi i najlepše građevine Madrida, gde možete da napravite pauzu u nekom od parkova koji je okružuju ili posetiti palatu (sve informacije o ceni, radnom vremenu, popustima i sl. možete naći na web sajtu). Pored palate se nalaze i katedrala za koju morate da uzdvojite €1 da bistre ušli i videli enterijer katedrale, Piaza de Oriente, kao i Opera Madrida.

Produžite dalje u ulicu Mayor  koja će vas odvesti do istoimenog prelepog gradskog trga, gde su smeštene neke od najstarijih građevina Madrida – Torre de Lujanes, Casa de Cisneros i Casa de la Villa. Predahnite u nekom od lokalnik bistroa koji služe čuvene ćurose (ili ćuritose) koji se jedu uz toplu čokoladu i predstavljaju tipični španski dezert. Najbolje ćurose možete jesti u Chocolatería de San Ginés, restoranu koji se nalazi u Pasadizo de San Ginés 5 na svega par minuta od trga Mayor.

Kada nastavite ulicom Mayor doći ćete do centralnog i najpoznatijeg trga Sol. Na trgu se nalazi zgrada opštine Casa de Correos ispred koje možete videti čuvenu ploču Kilometars Zero koji simbolizuje tačku od koje počinju šest glavnih puteva Španije. Na trgu se nalazi i skulptura “Medveda i drveta jagode” koji je zvanični simbol ovog grada. Ovaj deo grada je pun barova, restorana i prodavnica. Najpoznatije ulice koje počinju od ovog trga su Calle Arenal, Calle de Alcala, Calle Mayor i Calle Preciados. Ova poslednja je pešačka zona u kojoj možete pazariti poznate brendove kao što su Zara, H & M, Bershka i mnoge druge.

hrana Wannabe vodič: Madrid

Pauzu za ručak možete da imate u jednoj od mnogobrojnih pivnica Montaditos koju imate u svakom kraju ili u FresCo gde možete jesti koliko hoćete za oko €8 (u blizini metro stanice Callao i Puerta del Sol). Takođe ono što morate da iskusite jeste Museo de Jamon (kuća šunke) gde za male pare možete degustirati razne vrste šunki po čemu su Španci naširoko poznati, kao i jesti paelju – još jedno tipično jelo Španije.

Na istoku grada ako krenete ulicom Alcala nailazite na Plaza de Cibels, gde fudbalski klub Real Madrid slavi pobede i gde se nalazi zgrada Banke Španije i čuvena fonatana. U nastavku ulice doći ćete do Puerta de Alcala, ikone Madrida, stare kapije pored koje je ulaz u čuveni park Retiro u kome možete provesti ceo dan u šetnji, razgledanju ili kuliranju pored jezera.

U Madridu su smešteni brojni muzeji među kojima se naravno izdvajaju muzej Prado i Reina Sofia koje morate posetiti (barem jedan od njih). U muzeju Prado su smešteni majstori slikarstva poput Velaskeza, Goje, Rubensa i Bosch, dok u muzeju Reina Sofia možete uživati u velikanima primenjene i savremene umetnosti kao što su Pikaso, Dali i Miro ( samo vodite računa muzej Reina Sofia ne radi nedeljom!).

Ne zaboravite da obiđete i Plaza de Castilla, omiljene mesto brojnih turista, kao i ako ste ljubitelj fudbala čuveni stadion Santiago Bernabea.

Ako ste mislili da Srbi izlaze kasno, grdno ste se prevarili, jer su Madriđani šampioni kasnog izlaženja. Tipično veče Madriđana počinje večerom oko 21h, a nakon večere oko ponoći se Madriđani vraćaju kućama da “odmore” pred izlazak u klubove koji počinje oko 3h izjutra!

Obavezno posetite ulicu Las Huertas koja je noću hit, kao i deo grada Chueca koji predstavalja gej distrikt i nalazi se između stanice Tribunal i metro stanice Chueca. Poput londonskog Sohoa ili parižanskog Marea, ovaj gej distrik se smatra najboljim delom grada za izlaženje.

Bez obzira da li ćete većinu svog vremena u Madridu provesti u nekom kafiću, parku ili muzeju ili jednostavno lutajući ulicama španske metropole, vrlo brzo ćete u sebi stvoriti osećaj kao da nikada ne želite da napustite ovaj čarobni grad.

Izvor fotografija: unsplash.com


Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda po malo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Comments