Kovrdže su lepe i mnoge devojke sanjaju o divljoj “grivi”. To je i osnovni razlog zašto posećuju frizera i stavljaju mini-val, ukoliko im već majka priroda nije podarila prirodne “federe”. Ipak, kovrdžava kosa ume da bude zahtevna i teška za održavanje pogotovo ako ne želite da vam glava liči na metlu! Uvojcima je potrebno dosta nege da bi bili zdravi, lepi i sjajni, kao i redovno, podvlačim, odgovarajuće šišanje.

Evo nekoliko saveta za lepe i zdrave loknice:

– Ukoliko ste stavile mini-val, ne perite kosu češće od tri dana! Zvuči bezveze, ali za početak, tekstura mora da se zadrži i učvrsti. Uostalom, zar ne želite da lokne dugo traju? Isto važi i za prirodno kovrdžavu kosu – nemojte je prečesto opterećivati različitim preparatima i vrelim vazduhom fena, to je dodatno isušuje.

– Zaboravite na peglanje kose! Važi i za prirodne i za “veštačke” lokne. Ravna kosa je dozvoljena tu i tamo, ali ne prečesto i ako već imate lokne, bolje ih hranite i negujte umesto da ih ubijajte prejakim peglama.

– Uvek koristite blage preparate za negu suve i oštećene kose (nažalost, sa loknama uglavnom imate taj tip kose) i, pre svega, odgovarajuće. Pogotovo ako se i farbate. Razmotrite sa stručnim licem šta je najbolje baš za vašu kosu.

– Ne zaboravite ni češljeve i četke! One prirodne, sa širokim zupcima će biti sasvim odgovarajuće. Obavezno kada nanesete pakovanje očešljajte kosu kako bi se razmrsila, a i kako bi preparat svuda stigao.

slika 169 Za lepe i zdrave uvojke

Za predivne lokne ne treba mnogo truda!

– Pogrešno mišljenje je da sa loknama, npr. kada stavite trajnu, ne morate ništa da radite, samo operete kosu i imate gotovu frizuru! Ne. Potrebni su vam preparati za oblikovanje. Oni će kosi dati sjaj, lepo će padati, neće biti ogromna, a pružiće joj i dodatnu negu.

– Šišanje je ključ zdrave i lepe kose! Naravno, odgovarajuće. Redovnim šišanjem imaćete bolje definisane lokne i svaka će biti na svom mestu, nijedna neće “ići svojim putem”.

– Za najbolji izgled i kvalitet lokni, bilo bi dobro da vam se kosa suši skroz prirodno. Jeste da treba mnogo više vremena, ali kad god možete, priuštite joj prirodno sušenje. I same znate kako vam je na moru ili bazenu, kada nemate pri ruci fen, kosa je milion puta bolja i lepša!

Izvor fotografija: polacene.rs


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka, šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak“ film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta“ po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments