Naravno da je nemoguće! Svako ko je evoluirao na viši stupanj od jednoćelijskog organizma, svestan je ove činjenice. Niko, ali niko, ne može da izgleda kao da je krenuo na dodelu Oskara, ako se spremao čitavih 300 sekundi odnosno pet minuta. Nije jasno zašto neko ipak i dalje piše tekstove tipa  “Budite prelepi u roku od odmah”. Izgledaju kao pokušaji da vam preko “Top shopa” prodaju crevo za zalivanje biljaka, uz koje dobijate i kremu protiv hemoroida ako pozovete u sledećih pola sata, a dodatni gratis su i bele pamučne čarape za najbrže, uz neverovatni poklon – kartonsku kutiju za čuvanje creva, i to sve za 9.999,99 RSD. Dakle, ili osoba koja piše takve tekstove o sređivanju nije u životu pokušala da se očešlja, a ne našminka, ili vam prodaju praznu slamu, jer im je urednik naredio da pišu neki tekst o sređivanju.

Možemo zajedno da prođemo kroz neke vrste “saveta” kako biste videli koliko je to besmisleno.

1. “Holivudske lokne za pet minuta?” Ovo je jedino moguće ako stavite periku. Jer za to vreme figrao nije ni stigao da se zagreje kako bi bio spreman za upotrebu. Taj što to savetuje je figaro video samo na slici i verovatno mislio kako je to neka nova vrsta šrafcigera. Dakle, u slučaju da imate više od dve i po dlake na glavi – što je vrlo verovatno osim ako niste sredovečni muškarac – nemoguće je naviti celu kosu za tako kratko vreme. Meni treba u proseku četrdeset pet minuta, ako mi je kosa baš poslušna. Za pet minuta bih verovatno uspela da spalim nekoliko pramenova i spržim prst ili neki drugi deo tela.

2. “Negujte se algama iz Crnog mora.” Ok, samo da odem da uberem nekoliko i zgotovim prirodni preparat koji će učiniti da staračke pege sa ruku i vrat koji podseća na šer-peja nestanu  i stvar rešena! Ili se borite sa Aborodžinima da biste došli do neke čudotvorne travke. Neka mi taj što piše tekst nabavi te travuljine, pa ću biti lepa.

3. “Smokey eyes za tili čas”. Za tili čas mogu samo da izgledam kao neki nesrećni panda, ako pratim savete tipa – stavite crnu olovku, razmažite je aplikatorom (ko još govori aplikator?) i voila! Još jedna nakazno našminkana osoba je spremna za izlazak u grad.

4. “Precizno nanošenje crvenog karmina u par poteza.” Ovo je najveća laž ikada izrečena! Velika je verovatnoća da ćete – čak i ako sve radite polako i precizno – izgledati kao da ste izašli iz neke sage o vampirima, sa sve razmazanim crvenim karminom po zubima. A to nije ni seksi ni privlačno! Više ćete podsećati na Slavujku nego na otmenu damicu.

5. “Na oči stavite bež, a na usne karmin boje crnog grožđa iz oblasti Burgundije.” Naravno, niko ne objašnjava KAKO to da uradite? Da li da tapkam, nanosim kružnim pokretima, kako da uvijem trepavice a da sebi ne iskopam oko i slični detaljniji saveti. A da ne pričam o 75 različitih četki koje se koriste za nanošenje pudera i rumenila. Naravno, bićete još lepši ako kupite kremu koja košta kao vaša prosečna plata. Nema veze što ste meso jeli poslednji put prošlog meseca. Bitno je da na kapcima imate senku boje italijanskog moccachino-a.

Možda ste očekivali da vam sad ja kažem kako to da uradite. Ni sama ne znam, svakodnevno učim putem pokušaja i pogrešaka. Interesantnije je da sami otkrijete šta vam lepo stoji. A to ne mora puno da košta. Ali ne zaboravite da je najlepši ukras vaš osmeh. Ni sva kozmetika ovog sveta vam ne može pomoći ako ste raspoloženi kao Lucifer. Budite negovani i vedri i ovi saveti vam neće ni biti potrebni.


Holi Golajtli je nepopravljivi optimista sa namerom da svoje snove i ciljeve uvek sprovede u realnost. Iako je kao životni poziv odabrala da bude psiholog, ne, ne može biti vaš lični psihoterapeut. Netalentovana za sport, ali sa talentom da celu noć igra u potpeticama od 10 cm. Voli pivo sa borovnicom, Kosančićev venac, miris lipe u proleće, klizanje, crne haljine, kafanu, džentlmene, šiš u tri ujutru, karaoke, češkanje, tursku kafu bez šećera, knjige i da stalno nešto menja.

Comments