Sa toplim vremenom, ritam mog života se prilično usporio. Ovo mi je dalo mogućnost da malo posmatram kako funkcionišem u svojoj svakodnevici. Postoji veoma mnogo stvari koje već duže vreme želim da uradim, ali iz različitih razloga stalno odlažem.

U želji da učinim sebe produktivnijom, počela sam da posmatram kako se ispoljava moje izbegavanje određenih situacija. Najčešće sam to radila kada su u pitanju stvari koje ne znam kako da realizujem ili nemam dovoljno iskustva u tome. Ovo mi je stvaralo osećaj nesigurnosti. Ovakve situacije su testirale moje samopouzdanje i stvarale ozbiljnu dilemu.

U svom konstruktivnom razmišljanju došla sam do zaključka da ukoliko želite nešto da promenite, onda promene treba da budu deo vaše svakodnevice. Početi sa velikim i važnim stvarima nije najpametniji izbor, jer može da vas preoptereti. Zato za ove izazove treba vežbati.

Slika 134 Zabavne promene za zdraviji život

Kako biti srećan

Dobra vežba za ovo jeste da odredite 30 dana da radite stvari koje ste uvek želeli, ali iz nekog razloga to niste. Moja ideja je bila da svako jutro ustanem u šest sati i napravim nekoliko fotografija grada. Obožavam da gledam kada sviće, ali zbog lenjosti i loše organizacije to nisam odavno uradila. Energija jutra je fenomenalna i treba je iskoristiti. Kako su vrućine postale nepodnošljive, jedini deo dana kada vam grad može prijati jeste rano ujutru. I tako sam odlučila da prvi dan bude odlazak na Adu, kratko meditiranje pored vode, fotografisanje različitih delova i povratak kući. Moj način života sada mi dozvoljava ovakve akcije. Ako treba da budete u kancelariji u devet sati pre podne, onda bi ova ideja mogla da vas iscrpljuje.

Potpuno je neverovatno kako sve izgleda drugačije samo kada promenite pristup. Bila sam na Adi toliko puta, ali nikada nisam ni obratila pažnju na neverovatnu prirodu pored koje sam prolazila. Ove male, dnevne avanture potpuno su osvežile moj život. Osećala sam se mnogo življom, pokretljivijom. Dani su mi izgledali ispunjeni i kada sam odlazila na spavanje bila sam zadovoljna onim što sam uradila. Veoma lepo iskustvo.

Ova ideja je veoma fleksibilna, možete da je organizujete kako vama odgovara. Da li ćete raditi iste stvari svakog dana, ili ćete praviti promene, potpuno je na vama. Posle nekoliko ovakvih malih, ličnih projekata osećaćete se dosta sigurniji da napravite ozbiljnije promene.

Slika 221 Zabavne promene za zdraviji život

Dobro jutro, Beograde

Posmatrajte ovako: vreme će proći šta god vi radili, zar nije bolje da mu dodate neke vama super zabavne trenutke koji će učiniti da se osećate dobro? Stvari se generalno dešavaju i njih ne možete promeniti, ali vaš odnos prema njima možete. Kada svakodnevno radite stvari koje su vam interesantne, onda se i vaš odnos prema svemu menja. Ovo najbolje može da se objasni raspoloženjem koje imamo pre i posle godišnjeg odmora. Pre nego što odete na odmor sve vas nervira i imate vrlo malo tolerancije za ostatak sveta. Kada se vratite, puni ste strpljenja i razumevanja jer ste zadovoljniji. Vežbajte svakodnevno da radite stvari koje vas zabavljaju.

Da li znate da ako svakog dana pišete 3,7 strana fontom Arial ili 4,7 Comic Sans za 30 dana možete da napišete roman od 111 strana? Ne govorimo sada o kvalitetu vašeg pisanja, nego o imanju iskustva da tako nešto uradite. Obe stvari su veoma bitne. Dozvolite sebi da prođete kroz interesantna iskustva koja će vam pomoći da budete produktivniji i zadovoljniji.

Eksperimentišite, može da bude veoma zabavno. Ono što je najvažnije jeste da se oslobodite impulsa da odlažete sa novim iskustvima jer vam je neprijatno.

Ništa nije lako promeniti, pogotovo ako govorimo o nekim ozbiljnim životnim situacijama. Međutim, ako naviknete sebe da se suočavate sa novim situacijama svakodnevno, taj proces će vam biti mnogo lakši. Svaka situacija nosi svoj izazov. Ovakve vežbe vam pomažu da otkrijete pozitivnu stranu izazova koji se nalazi pred vama i to pretvorite u avanturu.

Želim vam divnu i zabavnu nedelju!


Maja Selaković voli da se izražava kroz slike, čini joj se da se stvari tako doživljavaju intuitivnije i da je komunikacija smislenija. Ljubav prema vizuelnim umetnostima provela ju je kroz fotografiju, advertising, televiziju i film.

Comments