Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Ko još ne bi želeo da ima divnu, dugu kosu? Lepi, zdravi talasi koji se presijavaju na suncu i padaju preko ramena sve do struka… Zvuči prelepo! I nije toliko teško postići željenu dužinu, koliko je dosadno čekati da ona izraste. Potrebni su meseci, a ponekad i godine, da kosa, koja u proseku raste oko jedan centimetar mesečno, dostigne dužinu koju smo mi zamislile. A moderan čovek, ili bolje rečeno žena, svega ima samo ne vremena. I zato često posežemo za preparatima ili medotama koje će nam, navodno, ubrzati rast kose, pa će preko noći da nam izraste griva kao u Zlatokose. Da li je uopšte moguće uticati na brzinu rasta kose ili ne, ostavićemo naučnicima da ispituju, ali vam donosimo nekoliko stvari koje sigurno neće potpomoći rast kose, a neke od njih su veoma popularne.

Skraćivanje krajeva

Stari mit, po kome će vam redovno skraćivanje rascvetalih krajeva ubrzati rast kose, odavno je razotkriven, ali, iznenađujuće, dosta žena još uvek veruje u njega. Kosa raste iz korena, a to da li ćete je skratiti jedan, dva ili pet centimetara nikako ne utiče ne njen rast. Međutim, veoma je bitno da, čak i u procesu puštanja kose, redovno posećujete svog frizera, jer vam je cilj da imate dugu a lepu kosu, a ne pola metra rascvetalih krajeva.

Menjanje šampona i balzama

Evo još jedne bapske priče. Logika je sledeća: kosa se posle određenog vremena navikava na delotvorne sastojke preparata koje koristite i oni postaju beskorisni, pa treba da stalno da menjate šampone i balzame kako bi vam kosa brže i lepše rasla. Ne! Eksperimentišite sa proizvodima za kosu dok ne pronađete kombinaciju koja vam odgovara, a onda je se držite. Ako konstantno menjate preparate, jedino što ćete postići je da potrošite gomilu para, bez ikakvog efekta.

SLIKA14 Zablude o bržem rastu kose

Na dugu kosu dugo se čeka

Farmaceutski proizvodi za rast kose

Na tržištu mogu da se nađu mnogi preparati, ampule, kapsule koje su namenjene sprečavanju opadanja i poboljšanju rasta kose. Pre nego što se odlučite za tako nešto, imajte u vidu da su ti proizvodi prevashodno pravljeni za muškarce (jer se kod njih češće javlja ćelavost), te stoga često izazivaju rast dlačica na mestima na kojim ih mi, žene, radije ne bismo imale.

Češljanje

Sigurno ste bar jednom u životu čule da ćete, ako svako veče pred spavanje prođete sto puta kroz kosu četkom, imati lepu kosu. Iako ćete ovim postupkom podstaći cirkulaciju na koži glave, što je veoma dobro za kosu, ujedno ćete i naneti veliku štetu, jer proces preteranog (a sto poteza je, zaista, preterano) češljanja kida, lomi i čupa zdrave dlake. Umesto toga, podstaknite cirkulaciju laganom i veoma prijatnom masažom glave, kad god imate vremena.

Tretmani magnetima

Postoji teorija da će stavljanje magneta na glavu, ili čak na šešire i kape, ubrzati rast kose. Naravno, tu teoriju nijedan naučnik nije potvrdio, ali ipak ima ljudi koji u to veruju. Bilo da ste ranije čuli za ovaj blesavi postupak ili ne, učinite sabi uslugu i zaboravite na njega.

Hormoni

U trudnoći, mnogim ženama kosa krene da raste veoma brzo. Do tog fenomena dolazi zbog povišenog nivoa hormona estrogena, koji potpomaže rast i razvoj svih ćelija u organizmu, pa tako i kose. Međutim, čim se nivo estrogena spusti na normalu, kosa se vrati na svoj prvobitan tempo. Suvišno je naglašavati da sa hormonima nikako i ni po koju cenu ne bismo smele da se igramo.

Šišanje na kratko

Mnogi veruju da će kosa izrasti brže, i gušća, ako se ošišaju na veoma kratko. Istina, u početku kosa raste nešto brže nego normalno, ali to je kratkoročni efekat. Veoma brzo se vrati u normalu, a vama ostaje da sedite i čekate da izraste bar na prvobitnu dužinu. Dakle, dobro razmislite pre nego što se odlučite na taj korak.

Dok jedni tvrde da je brzina kojom nam raste kosa genetski predodređena i da na to ne možemo da utičemo, drugi se kunu u razne preparate i metode. Da li vi imate neki tajni recept?

Izvor fotografije: alltipsandtricks.net


Ljubica Krstić savršen dan započinje uz lonče kafe i dnevne novine, a završava ga uz dobru knjigu. Veruje u dobro u ljudima, i da je glavna predispozicija za uspeh – znanje. Voli jesen u Beogradu, a najradije je provodi ispijajući čaj u društvu dragih ljudi. Voli da putuje, ali joj je omiljeni deo svakog putovanja kada otvori vrata od svog starog, dobrog stana i kada oseti miris onog lončeta punog kafe.

Editors choice