Privući poglede, naterati glave da se okrenu, kreirati reakcije. Kratak i jasan cilj modnih kampanja. Neumerenost, strast, požuda, napeta erotika, pa čak i krv! Ako se upotrebi nešto od ta dva uspeh je zagarantovan, a ako pak sve navedeno stavite na jedno mesto, onda ste ozbiljno rešeni da čujete krike, i možda budete tuženi jer je bakica pala u nesvest kad je videla vašu reklamu. Evo par reklama koje nisu mogle dugo da gledaju svetlost dana, pa su u nekim zemljama čak bile i zabranjene. Ah.

Jordache, 1980.

Pre nego što su Kate Moss i Marky Mark “bacili sve sa sebe”  za Calvin Klein, Jordache-ova manekenka je to rado učinila, ali te reklame uopšte nisu pretnja.

Jordache 1980 03a Zabranjene reklame

Benetton, 1994, 1996.

Uh taj Benetton! Pokretač totalne slobode i ludila u modnim reklamama. Za njihovu  HIV kampanju iz 94’  Nemci su rekli veliko nein, jer podseća na Drugi svetski rat, logore, jevreje, i bodljikave žice.  Nemci.

hiv aids benetton.jpg.scaled.1000 Zabranjene reklame

Pošto su Benetton-ove reklame  ponele laskavu titulu najkontroverznijih, morala je da padne još  jedna potvrda tome, 96’ čuveni moto United Colors, ovaj put je dočaran uz pomoć tri ljudska srca, kao dokaz da smo iznutra svi isti. Britanci su na to rekli : you sick bastards!

benetton white black yellow heart Zabranjene reklame

Dolce&Gabbana, 2007.

Prikazana je dominacija i iživljavanje nad ženom kao nešto što je glamurozno i seksi. Bar su tako objasnili Italijani.

dolce gabbana ad sexist Zabranjene reklame

Sisley, 2008.

Ništa bez droge, to isto su pomislili u Sisley-u. Reklama kao aluzija na modnu zavisnot. Dve devojke, linije kokaina, i mala bela haljina pored. Mnogo lepa scena, ali nisu svi tako mislili.

sisley fashion a1 Zabranjene reklame

Tom Ford, 2008.

Italija i par Azijskih zemalja nije moglo da poveruje niti razume kampanju za Tom Ford naočare, na slici je devojka koja grize muški srednji prst. Uvredljivo i ponižavajuće su ključne reči.

Superette, 2009.

Novozelandska kompanija je odlučila da ode korak dalje sa kampanjoj  Be caught dead in.  Rezultat je krv, padovi, krv, krv, e da i odeća. Žena u lokvi krvi na stepenicama. Lik koga je priklještio lift.

25128 PRINT SUPERETTE 2 1024x658 Zabranjene reklame superette stairs 1024x658 Zabranjene reklame

Calvin Klein, 2010.

Lara Stone okružena muškarcima u farmerkama. Reklama je osudjena  da podstiče bludne radnje, čak i silovanje!

article 1322815 0BB84386000005DC 441 634x475 Zabranjene reklame


Nemanja Radenković je večita skitnica koji živi za asfalt i pokret. U potrazi za vetrenjačama, posebnim kadrom i retkim kamenom.

Comments