Rođen je kao Renato Cavalji Rićardeli dele Kaminate (Renato Zavagli Ricciardelli delle Caminate) u italijanskom gradu Rimini, 4. februara 1909. godine. Otac mu je bio Italijan, a majka Francuskinja. Razveli su se kada je Rene imao samo tri godine. Njegov otac je za sina imao velike planove – želeo je da bude diplomata, i prezirao je sinovljevu strast prema crtanju i modi. Međutim, Grio se ugledao na svoju elegantnu majku Mariju Grio (Maria Gruau) – džet-seterku i umetnicu, preuzeo njeno devojačko prezime i sa majkom otišao da živi u Pariz. Marija ga je upoznala sa svojim prijateljima slikarima i urednicima prestižnih modnih magazina, tako da je Renea već sa 15 godina, zahvaljujući njima, ali i njegovom ogromnom talentu, čekala obećavajuća karijera modnog ilustratora.

slika 149 Začetnik modne ilustracije: René Gruau

Jedna od najpoznatijih ilustracija - reklama za parfem “Miss Dior”

U posleratnom periodu dostigao je vrhunac karijere – radio je sa najprestižnijim modnim dizajnerima, kao što su Dior, Givenchy, Lanvin, Balenciaga, itd. Takođe, pravio je postere, dizajnirao kostime, čak je 1948/1949. godine prikazao sopstvenu kolekciju odeće. Pratio je i stope francuskog umetnika Tuluza Lotreka (Toulouse Lautrec) i 40 godina je trajao njegov zadatak da oslikava plakate za najpoznatiji kabare – “Mulen Ruž” (Moulin Rouge). Njegov stil je uvek posebno zračio, na koji god način iskazao svoju kreativnost.

slika 249 Začetnik modne ilustracije: René Gruau

“Biti inspirisan Diorom, znači biti inspirisan Rene Grioom” – Džon Galiano

Grio je govorio kako plakat treba da ima “jaku ličnost” i uvek je pažljivo birao svoje modele. Crtao je ženski svet kroz glamur, luksuz, narcizam i prikazivao ih kao nešto što je blisko i veoma prirodno svakoj ženskoj osobi. Posebno je voleo da se igra sa posmatračima, slikajući iz posebnih uglova – tako, na primer, za muški parfem “Dior” naslikao je nagog čoveka koji napola stoji iza vrata, pokazujući dovoljno da zaintrigira osobu koja gleda poster.

slika 339 Začetnik modne ilustracije: René Gruau

Intrigantna reklama za parfem “Dior Homme”

Verovatno najbitnija stavka u stilu ovog umetnika jesu boje – crna, bela i crvena. Njegovo objašnjenje se sastoji iz činjenice da crvena najbrže privlači pažnju. Voleo je ovu boju i insistirao na njenoj intenzivnosti.

Njegova karijera trajala je preko 80 godina, naslikao je preko 80,000 slika koje se čuvaju u nacionalnim muzejima i galerijama, uključujući i Luvr, kao i u mnogobrojnim privatnim kolekcijama. Privatni život ovog umetnika ostao je diskretno prikriven njegovim izuzetnim radom. Preminuo je 31. marta 2004. godine.

slika 431 Začetnik modne ilustracije: René Gruau

Čovek koga nazivaju modnom ikonom – Rene Grio


Tijana Mladenović je studentkinja moderne umetnosti u Austriji. Gasterbajterka koja je u beli svet došla, gle čuda, da nesto nauči! Nepopravljivi hedonista, ubeđena da će dobiti na euromilionu i obići svaki delić ovog savršenog sveta. Kreativno je luda, internet manijak… pored svog sanjalačkog i nežnog duha, nepopravljivi je zaljubljenik u krimi romane.

Comments