Saznaj da li umeš da uživaš u malim radostima na pravi način

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Začetnik modne ilustracije: René Gruau

Začetnik modne ilustracije: René Gruau

Rođen je kao Renato Cavalji Rićardeli dele Kaminate (Renato Zavagli Ricciardelli delle Caminate) u italijanskom gradu Rimini, 4. februara 1909. godine. Otac mu je bio Italijan, a majka Francuskinja. Razveli su se kada je Rene imao samo tri godine. Njegov otac je za sina imao velike planove – želeo je da bude diplomata, i prezirao je sinovljevu strast prema crtanju i modi. Međutim, Grio se ugledao na svoju elegantnu majku Mariju Grio (Maria Gruau) – džet-seterku i umetnicu, preuzeo njeno devojačko prezime i sa majkom otišao da živi u Pariz. Marija ga je upoznala sa svojim prijateljima slikarima i urednicima prestižnih modnih magazina, tako da je Renea već sa 15 godina, zahvaljujući njima, ali i njegovom ogromnom talentu, čekala obećavajuća karijera modnog ilustratora.

slika 149 Začetnik modne ilustracije: René Gruau

Jedna od najpoznatijih ilustracija - reklama za parfem “Miss Dior”

U posleratnom periodu dostigao je vrhunac karijere – radio je sa najprestižnijim modnim dizajnerima, kao što su Dior, Givenchy, Lanvin, Balenciaga, itd. Takođe, pravio je postere, dizajnirao kostime, čak je 1948/1949. godine prikazao sopstvenu kolekciju odeće. Pratio je i stope francuskog umetnika Tuluza Lotreka (Toulouse Lautrec) i 40 godina je trajao njegov zadatak da oslikava plakate za najpoznatiji kabare – “Mulen Ruž” (Moulin Rouge). Njegov stil je uvek posebno zračio, na koji god način iskazao svoju kreativnost.

slika 249 Začetnik modne ilustracije: René Gruau

“Biti inspirisan Diorom, znači biti inspirisan Rene Grioom” – Džon Galiano

Grio je govorio kako plakat treba da ima “jaku ličnost” i uvek je pažljivo birao svoje modele. Crtao je ženski svet kroz glamur, luksuz, narcizam i prikazivao ih kao nešto što je blisko i veoma prirodno svakoj ženskoj osobi. Posebno je voleo da se igra sa posmatračima, slikajući iz posebnih uglova – tako, na primer, za muški parfem “Dior” naslikao je nagog čoveka koji napola stoji iza vrata, pokazujući dovoljno da zaintrigira osobu koja gleda poster.

slika 339 Začetnik modne ilustracije: René Gruau

Intrigantna reklama za parfem “Dior Homme”

Verovatno najbitnija stavka u stilu ovog umetnika jesu boje – crna, bela i crvena. Njegovo objašnjenje se sastoji iz činjenice da crvena najbrže privlači pažnju. Voleo je ovu boju i insistirao na njenoj intenzivnosti.

Njegova karijera trajala je preko 80 godina, naslikao je preko 80,000 slika koje se čuvaju u nacionalnim muzejima i galerijama, uključujući i Luvr, kao i u mnogobrojnim privatnim kolekcijama. Privatni život ovog umetnika ostao je diskretno prikriven njegovim izuzetnim radom. Preminuo je 31. marta 2004. godine.

slika 431 Začetnik modne ilustracije: René Gruau

Čovek koga nazivaju modnom ikonom – Rene Grio


Tijana Mladenović je studentkinja moderne umetnosti u Austriji. Gasterbajterka koja je u beli svet došla, gle čuda, da nesto nauči! Nepopravljivi hedonista, ubeđena da će dobiti na euromilionu i obići svaki delić ovog savršenog sveta. Kreativno je luda, internet manijak… pored svog sanjalačkog i nežnog duha, nepopravljivi je zaljubljenik u krimi romane.

Editors choice