Priču o velikim dizajnerima enterijera i arhitektama, ljudima bez kojih domovi iz snova ne bi postojali, započećemo sa jednim velikim ženskim imenom. Zaha Hadid (Dame Zaha Mohammad Hadid), iransko-britanskog porekla, dizajner je čiji su radovi jedni od najcenjenijih u svetu. Završila je sve prestižne škole arhitekture i dizajna i predaje na nekoliko prestižnih univerziteta, kao što su Jejl i Harvard. Dobitnik je Pritzker Architecture Prize 2004. i Stirling Prize 2010. i 2011.

Sve što je do sada postigla

Ova žena, koja je 2008. zauzela 69. mesto na Forbsovoj listi “100 najmoćnijih žena na svetu”, prva je žena i prva osoba muslimanske veroispovesti koja je osvojila Pritzker Architecture Prize, nagradu koja za arhitekte predstavlja isto što i Nobel u drugim oblastima. 2010. britanski magazin “New Statesman” proglasio ju je za 42. od ukupno 50 “Najuticajnijih ličnosti savremenog doba”. Takođe, magazine “Time” ju je za svoj stoti broj proglasio za najuticajnijeg mislioca na svetu. Nijedna od tih nagrada nije došla tek tako. Ona je svojim radom odavno objasnila svetu koliko može da stvori i koliko može da zapanji stvorenim.

409253 370384476310063 1206342646 n Zaha Hadid: Žena sa čarobnim štapićem

Zamislite da ste zaposleni na ovakvom mestu. Roca London Gallery

Hungerburgbahn Bergstation Zaha Hadid: Žena sa čarobnim štapićem

Hungerburgbahn, ulaz u železnicu u Austriji

Pabellón Puente Zaragoza Zaha Hadid: Žena sa čarobnim štapićem

Puente Pabellón, most u Španiji

CHANEL Zaha Hadid: Žena sa čarobnim štapićem

Chanel, mobilni umetnički paviljon

Heydar Aliyev Cultural Center 2 Zaha Hadid: Žena sa čarobnim štapićem

Heydar Aliyev, kulturni centar u Azerbejdžanu

Projekti koji će uskoro zapanjiti svet

Zaha će još mnogo puta pomeriti granice, a u narednih godinu-dve svet će biti zadivljen projektima koji su trenutno u planu ili u izgradnji, kao što je na primer Petroleumski istraživački centar na Bliskom istoku, po narudžbini kralja Abdulaha ili kvart u Seulu u Južnoj Koreji.

1005 ddmdpp model Zaha Hadid: Žena sa čarobnim štapićem

Dongdaemun Design Plaza & Park, veliki urbani projekat u Seulu, Južna Koreja

nuragicmuseumvistaaereacm5 Zaha Hadid: Žena sa čarobnim štapićem

Betile, muzej na Sardiniji

KAPSARC web Zaha Hadid: Žena sa čarobnim štapićem

Istraživački centar kralja Abdulaha, najveći ovakav projekat na Bliskom istoku


Danijela Milovanović se bavi pisanjem i od pisanja beži. “Pisac je neko kome je pisanje mnogo teže nego drugim ljudima” – Tomas Man.

Comments