Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Zamak ili kućica za igru?

Zamak ili kućica za igru?

U malom mestu Fairlie na obali Škotske, nalazi se zamak Kelburn koji potiče iz XVI veka. Zapravo, prvi zamak je baš na tom mestu podignut još u XIII veku, ali je samo nekoliko tesanika novog zdanja tome svedok. Zamak je u vlasništvu erla od Glazgova, ali je erl 1977. godine ustupio svoje imanje  javnosti, da služi kao mesto za odmor sa veličanstvenim parkom. Ovaj zamak je jedan od najstarijih u Škotskoj u kojoj ista porodica već vekovima živi. Zamak je zaštićen kao jedno od najvrednijih kulturnih dobara, a vrt je na listi najlepših u Škotskoj.

Godine 2007. stručnjaci su objavili porodici da su delovi zamka od betona u dosta lošem stanju i da je potrebna rekonstrukcija kako bi se izbeglo rušenje pojedinih delova. Poslušavši ideju svoje dece, sadašnji erl od Glazgova je odlučio da u pomoć pozove četvoricu slikara grafita iz Brazila da oslika zamak. Istorijsko društvo Škotske složilo se sa ovim predlogom – da grafiti budu na fasadi zamka u toku tri godine, koliko je predviđeno da radovi traju. Sredinom 2010. godine obnova zamka je  završena i trebalo je ispoštovati dogovor. A onda je došlo do nesuglasica – vlasnik je želeo da zadrži grafite kao sastavni deo zamka.

Krajem 2010. godine dogodio se manji požar zbog neispravnih instalacija na zamku, pa se danas dovodi u pitanje da li vlasnik krši dogovor zbog nedostatka novca za uklanjanje grafita, ili i dalje želi da svojom veselom spoljašnošću zamak doprinosi lepoti parka. Pa ipak, nezadovoljstvu Istorijskog društva pridružuje se i sve više meštana.

Nekima se zamak dopada i želeli bi da takav i ostane, a neki smatraju da je potpuno neprikladno imati ovako nešto umesto dostojanstvenog pređašnjeg spomena. Izvesno je da su ukusi različiti, a čije mišljenje će prevagnuti – ostaje da se vidi!

slika2 Zamak ili kućica za igru? slika31 Zamak ili kućica za igru? slika41 Zamak ili kućica za igru? slika5 Zamak ili kućica za igru? slika61 Zamak ili kućica za igru?
Iva Šapić je budući istoričar umetnosti. Nesuđeni Šerlok Holms II. Budući umetnik, krojač, kuvar, organizator venčanja i vlasnik cvećare i kafića – knjižare. Ili pisac. Ili turistički vodič. Ili profesionalni čitač knjiga. Ili sve to, ako poživi koji vek duže.

Editors choice