Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

U malom mestu Fairlie na obali Škotske, nalazi se zamak Kelburn koji potiče iz XVI veka. Zapravo, prvi zamak je baš na tom mestu podignut još u XIII veku, ali je samo nekoliko tesanika novog zdanja tome svedok. Zamak je u vlasništvu erla od Glazgova, ali je erl 1977. godine ustupio svoje imanje  javnosti, da služi kao mesto za odmor sa veličanstvenim parkom. Ovaj zamak je jedan od najstarijih u Škotskoj u kojoj ista porodica već vekovima živi. Zamak je zaštićen kao jedno od najvrednijih kulturnih dobara, a vrt je na listi najlepših u Škotskoj.

Godine 2007. stručnjaci su objavili porodici da su delovi zamka od betona u dosta lošem stanju i da je potrebna rekonstrukcija kako bi se izbeglo rušenje pojedinih delova. Poslušavši ideju svoje dece, sadašnji erl od Glazgova je odlučio da u pomoć pozove četvoricu slikara grafita iz Brazila da oslika zamak. Istorijsko društvo Škotske složilo se sa ovim predlogom – da grafiti budu na fasadi zamka u toku tri godine, koliko je predviđeno da radovi traju. Sredinom 2010. godine obnova zamka je  završena i trebalo je ispoštovati dogovor. A onda je došlo do nesuglasica – vlasnik je želeo da zadrži grafite kao sastavni deo zamka.

Krajem 2010. godine dogodio se manji požar zbog neispravnih instalacija na zamku, pa se danas dovodi u pitanje da li vlasnik krši dogovor zbog nedostatka novca za uklanjanje grafita, ili i dalje želi da svojom veselom spoljašnošću zamak doprinosi lepoti parka. Pa ipak, nezadovoljstvu Istorijskog društva pridružuje se i sve više meštana.

Nekima se zamak dopada i želeli bi da takav i ostane, a neki smatraju da je potpuno neprikladno imati ovako nešto umesto dostojanstvenog pređašnjeg spomena. Izvesno je da su ukusi različiti, a čije mišljenje će prevagnuti – ostaje da se vidi!

slika2 Zamak ili kućica za igru? slika31 Zamak ili kućica za igru? slika41 Zamak ili kućica za igru? slika5 Zamak ili kućica za igru? slika61 Zamak ili kućica za igru?
Iva Šapić je budući istoričar umetnosti. Nesuđeni Šerlok Holms II. Budući umetnik, krojač, kuvar, organizator venčanja i vlasnik cvećare i kafića – knjižare. Ili pisac. Ili turistički vodič. Ili profesionalni čitač knjiga. Ili sve to, ako poživi koji vek duže.

Editors choice