Ako ste roditelji po prvi put, ili pak imate više mališana – imamo nekoliko kreativnih predloga kako da sa svojim najmlađima provede kvalitetno zajedničko vreme, zbližite se i pre svega zabavite zajedno. U današnje vreme većina dece okrenuta je gledanju u ekrane kada je razonoda u pitanju, što je u određenim količinama u redu, ali hajde da ne zaboravimo i na one stvarne, opipljive igre koje mogu da uključe celu porodicu i koje će razviti maštu vaše dece. Ovo su naši predlozi zajedničkih aktivnosti za celu porodicu!

Meditacija – da, ona je dobra i za decu

Ako aktivno i redovno praktikujete meditaciju, svesni ste njenih benefita i toga da je ona pogodna i za decu, jer može umanjiti njihovu anksioznost, pomoći im da bolje spavaju i regulišu svoje emocije, kao i da imaju bolju koncetraciju pri učenju ili stvaranju. Zato bi meditaciju za celu porodicu trebalo da uvedete kao nedeljnu praksu koja će imati benefite po svakog člana i koja će vas dodatno zbližiti. Nemojte svoju decu isključivati iz ove prakse, već ih od malih nogu naučite pravilnom disanju i prednostima meditacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bianca Balti (@biancabalti)

Napravite tvrđavu od jastuka i ćebadi

Tvrđava od naslaganih stolica, fotelja, jastuka i jorgana je jedno od najlepših sećanja iz mog detinjstva – a kreiranje ovakve tvrđave prava je zabava za celu porodicu. Možete kasnije iz nje gledati omiljeni crtani film, u njoj možete svi zajedno i prespavati, a možete je napraviti i u okviru neke igre koju osmislite – kao što je na primer ta da ste zaglavljeni na pustom ostrvu i pravite sklonište. U svakom slučaju, silno ćete se zabaviti!

Napravite pozorište u kući

Neka vaša deca organizuju pozorišnu predstavu u dnevnoj sobi, a vi (i po želji bake i deke) poređajte stolice i budite publika. Ovo je sjajna kreativna igra koja će vašoj deci dopustiti da razvijaju maštu – a vi ćete garantovano napraviti snimke koje ćete pamtiti do kraja života i kojima ćete se zajedno smejati kada vaša deca porastu.

Zajedničko kulinarenje

Zajedničko kulinarenje je odlična aktivnost koja će vašu decu od malih nogu naučiti da uživaju u spremanju hrane i na to gledaju kao zabavu. Odaberite jednostavan recept, a najbolje bi bilo da se za početak odlučite za pravljenje jednostavnih kolačića – jer se tu vaša deca mogu zabaviti kreiranjem različitih oblika i ukrašavanjem kolača koje naprave.

Comments