Pod sloganom “Velika igra”, jedan od najvažnijih festivala umetničke igre u svetu, u okviru svog četrnaestog izdanja od 24. marta do 11. aprila, predstavlja publici izuzetan izbor naslova. Ukupno 15 kompanija iz 10 zemalja, sa preko 30 koreografskih postavki, biće predstavljeno u Beogradu i Novom Sadu. Festivalu prethodi revija filmova Dani igre u Kinoteci, brojne radionice, majstorski kursevi i izložbe, a deo manifestacije jeste i gostovanje predstave “Brodski/Barišnjikov” u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova.

Beograd je zahvaljujući ovoj manifestaciji postao prestižna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove i ispisuju istoriju plesne scene, mesto gde se otkrivaju nove produkcije, i sa podjednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori. Aktuelnost programa određuje poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih plesnih formi, koreografskih rukopisa i estetike, istovremeno unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja.

Otkrivajući umetničku igru kroz njene vrhunske domete, Beogradski festival igre je pridobio brojnu publiku. Tako je od osnivanja predstavljeno preko 300 radova poznatih koreografa, dok poslednjih godina svako izdanje prati oko 22.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Istovremeno, festival pruža ogromnu podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i predstavnicima svih umetničkih oblasti. Dragocene informacije i kontakti sa inostranim trupama, otvorile su vidike, mogućnost stipendiranja i angažmana mladim igračima, dok su uspešne komade na domaćoj sceni ostvarili upravo inostrani koreografi koje je festival predstavio.
Beogradski festival igre se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica, kao i Grada Beograda. Za afirmaciju umetničke igre i realizaciju programa u Vojvodini, značajna je kontinuirana saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu.

Na samom početku, Festival je osvojio nagradu Fonda Jelena Šantić, a UNESCO ga je proglasio vodećim kulturnim projektom Jugoistočne Evrope (2006), nakon čega je usledio prijem u Svetsku plesnu alijansu (WDA ITI UNESCO). Godine 2011., festival je realizovan pod pokroviteljstvom Predsednika Republike, i dobio priznanje Zvezda Beograda od Agencije za Evropske integracije. Berlinski časopis BalletTanz, je 2012. godine najavio Beogradski festival igre kao “najreprezentativniju manifestaciju starog kontinenta” i “plesnog trendsetera”. Deseta edicija manifestacije obeležena je predstavljanjem monografije Decadance u izdanju Službenog glasnika. Pet godina zaredom, Beogradski festival igre se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, a od svoje dvanaeste edicije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Kao glavni partner Beogradskog festivala igre, Vip mobile je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u kulturu, dok zajednički kreiran slogan “Komunikacija u pokretu”, oslikava snagu desetogodišnje saradnje. Kroz različite projekte, među kojima su najznačajniji nagrada “Vip poziva” i priznanje “Vip iskorak”, kao i projekat za mlade “Vip talenti”, Vip doprinosi razvoju umetničke igre u Srbiji.

Dugogodišnju naklonost i važnu podršku realizaciji programa pruža Societe Generale banka, koja je i ove godine pokrovitelj, u nastojanju da vrhunske umetničke domete učini dostupnim domaćoj publici.
Dragocena je i podrška brenda Nivea, koga odlikuje kvalitet, poverenje potrošača, duga tradicija i ulaganje u proverene vrednosti, dok su tradicionalni i novi prijatelji: kompanija Nestlé Adriatic sa svojom daleko poznatom robnom markom NESCAFÉ, Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, HEINEKEN Srbija, Vahali Production Services, Tikkurila, Fashion & Friends, Planmeca, advokatska kancelarija Karanović & Nikolić, kompanija Star Import generalni distributer za Mercedes-Benz vozila, Marbo Product članica PepsiCo grupe sa brendom Pardon, hotel Hyatt Regency Beograd, Telegroup, saobraćajno preduzeće Lasta, i drugi.

Zašto bi trebalo da posetiš Beogradski festival igre Zašto bi trebalo da posetiš Beogradski festival igre? + ovogodišnji program

Program:

24. mart u 20h | Sava Centar
25. mart u 20h | Srpsko narodno pozorište, Novi Sad
Svečano otvaranje Festivala dovodi po prvi put u naš region Balet BC iz Vankuvera. Dve koreografkinje, Kanađanka Kristal Pajt i Izraelka Šaron Ejal, već su imale priliku da izmame ovacije beogradske publike. Ove zrele, hrabre i zanimljive umetnice, odabrale su virtuozne igrače kanadske trupe, kako bi prikazale koncentrisanu snagu svoje umetničke vizije, i ujedno prvi put podelile scenu. Dva komada “obećavaju očaravajuću, preciznu, i ujedno duboko promišljenu igru” (Toronto Star).

26. mart u 20h | Sava centar (scena)

U istoriji dugoj preko 30 godina, izuzetan Škotski plesni teatar prvi put gostuje u našem regionu, na 14. Beogradskom festivalu igre. Celovečernji komad “Jama” inspirisan je japanskim paganskim ritualima i posebno kreiran za ovu trupu od strane popularnog Damijena Žalea. Koreograf koji tokom poslednje decenije potpisuje neke od najcenjenijih produkcija svetske scene, uključujući i nagrađivane radove nastale u saradnji sa Akramom Kanom, Sidijem Larbijem Šerkauijem i Marinom Abramović, udružio je ovoga puta svoje ideje i energiju sa poznatim vizuelnim umetnikom Džimom Hodžisom, koji je osmislio scenografiju.

28. mart u 20h| Beogradsko dramsko pozorište

Joanis Mandafunis je započeo je svoju igračku, a zatim i koreografsku karijeru u trupi Vilijama Forsajta. Sledeći trend iscrpnog istraživanja koje prethodi koreografskom procesu, kreirao je brojne cenjene i nagrađivane postavke. Najnovijim naslovom, on odaje počast Osipu Mandeljštamu, pesniku ruske avangarde koji se borio za slobodu govora u režimu tiranije. Sprečen da objavljuje svoja dela i uništavan kao ljudsko biće, ovaj umetnik je posvetio život poeziji koja je postala svedočanstvo beskrajnog talenta i duhovne snage. Beogradsko izvođenje ovog komada, uključuje i našeg glumca Pavla Pekića.

29. mart u 20h| Sava Centar

Tokom tekuće pozorišne sezone, holandska trupa Introdans puni 45 godina. Jubilej obeležava spektakularni program pod naslovom “TUTTI”, u kome učestvuju oba ansambla ove kompanije, izvodeći tri premijerna naslova međunarodno proslavljenih umetnika. Flamansko-marokanski koreograf, Sidi Larbi Šerkauji, Italijan Mauro Bigonceti i Grk Dimitris Papajoanu daju svoj lični, posve individualni pečat umetnosti savremene igre. U ovom nezaboravnom programu, oni prikazuju istovremeno spokojnu lepotu i vrtlog strastvene, sirove igre, u izvođenju tehnički superiornih igrača.

30. mart u 20h| Beogradsko dramsko pozorište

Trupa “Kinetički kolektiv” iz Ferare, pravo je osveženje u oblasti fizičkog teatra. U predstavi “10 minibaleta”, struje i oluje, ventilatori i dronovi, ptice i veliki žetei, postaju alegorije odnosa koreografije i igre, u istraživanju koje se odbija od repeticije do improvizacije, i od zapisa do izvodbe. Srž ovog traganja jeste sveska iz detinjstva Frančeske Penini, gde je ona zapisala desetak koreografija, izmišljenih, ali nikada predstavljenih.

31. mart u 20h| Pozorište Atelje 212

Nova produkcija Helene Valdman i njene berlinske trupe, inspirisana je vezom između nacionalnih granica i žudnje za zatvorenim zajednicama. Komad “Dobri pasoši, loši pasoši” postavljen je za trupu savremene igre i trupu novog cirkusa. Odvojene živim zidom, dve grupe žive sa dve strane linije. U suprotnosti sa protokom informacija, robe i novca, ljudima bez dobrog pasoša nije dozvoljen prelazak na drugu stranu, dok postoje pasoši koji uživaju dobru reputaciju i nosiocima  garantuju slobodu kretanja. Na raskrsnici između pozorišta, igre i socioloških istraživanja, Valdmanova se bavi pojmom graničnog iskustva, koje nikada nije pozitivno.
Ekskluzivno: 23, 24 i 25. april u 20h | Pozorište na Terazijama

U centru Beograda, na Terazijama, Mihail Barišnjikov, baletski super star i protagonista kultnih filmova i serija po kojima je postao poznat najširoj publici, nastupiće tri večeri uzastopno u komadu inspirisanom poezijom nobelovca Brodskog. Postavka čuvenog litvanskog reditelja Alvisa Harmanisa jeste pozorišni komad koji slavi posebnost i izuzetnost velikih umetnika, pokušavajući da otkrije nesagledive moći ljudskog tela i intelekta.

Ostatak programa ovogodišnjeg festivala možete pogledati OVDE.

Comments