Med je jedno od najstarijih i najproverenijih sredstava za negu. Žene ga od davnina koriste za hidrataciju suve i umirivanje iziritirane kože. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, enzima, aminokiselina i minerala ovaj dar prirode je zaista nezamenljiv sastojak u mnogim preparatima namenjenim nezi kože i kose. Pogodan je za svaki tip kože, a evo i na koje sve načine ova hranljiva namirnica iz pčelinjaka poboljšava našu kožu.

Zaštita

Med ima sposobnost da se bori protiv slobodnih radikala, mikroba i gljivica na našoj koži, i zato predstavlja odlično sredstvo za zaštitu kože od negativnih spoljašnjih faktora. On ubrzava cirkulaciju i jača epiderm, koji pritom dobija zdravu, ružičastu boju i postaje otporniji na mehanička oštećenja. Takođe, maska od meda je odličan način da pomognete svojoj koži nakon izlaganja suncu.

Protiv starenja

Ovo je jedno od najbolje poznatih svojstava meda. Zahvaljujući antioksidantima, ali i mnogim drugim sastojcima koji revitalizuju i hidriraju kožu, ovo čudotvorno prirodno sredstvo pokazalo se kao odličan saveznik u borbi protiv prvih znakova starenja. U kombinaciji sa mlekom, koje sadrži dragocene vitamine A i E, med postaje najveći neprijatelj finih linija i bora. Zato se mnoge kreme protiv bora baziraju baš na medu i matičnom mleču.

SLIKA18 Zašto je med dobar za kožu?

Med u službi lepote vaše kože

Leči i zaceljuje

Blagodeti meda su svakojake, pa se tako često koristi kao prirodan antiseptik. On sadrži antimikrobne agense koji ubijaju bakterije i time sprečavaju infekcije. Zato je nanošenje meda odličan način da se ubrza zarastanje rane, ali i spadanje otoka. Za infekcije na koži, najbolje je med pomešati sa cimetom i držati 30 minuta na zahvaćenom delu.

Bori se protiv akni

A kad smo već kod bakterija, evo još jede fantastične, veoma zastupljene koristi meda. S obzirom na to da se bori protiv bakterija i ponaša kao antiseptik, on predstavlja idealno sredstvo za borbu protiv akni i bubuljica. Uvrstite nanošenje ovog leka na lice u svoju rutinu nege kože, i ne samo da ćete primetiti poboljšanje sa aknama, već će vam i cela koža biti mekša i nežnija.

Hidratacija

Što nas dovodi do verovatno najpoznatijeg svojstva meda. On ima izrazitu moć hidratacije, zahvaljujući već pomenutim aminokiselinama, vitaminima, ali i proteinima. Ako se koristi redovno, med može da pomogne čak i kod najsuvlje kože, te da je učine sjajnom, glatkom i dubinski negovanom. S obzirom na to da se u isto vreme bori protiv mikroba i dubinski neguje, med je odličan za hidrataciju masne kože, a u kombinaciji sa maslinovim uljem efikasan je lek za isušenu kožu i usne.

SLIKA28 Zašto je med dobar za kožu?

Monika Beluči uživa u blagodetima meda

Hrani kožu i spolja i iznutra

Iako med odlično hrani kožu kada se na nju nanosi, ne smemo da zaboravimo da je najvažnije ono što unosimo u sam organizam. I u tom slučaju se ovo zlatno čudo pokazuje kao korisno za kožu. Unošenjem meda obezbeđujemo organizmu veliku količinu vitamina (B1, B2, B6, C) i minerala kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum i bakar. Sve te hranljive supstance pomažu obnavljanju ćelija, kako kože, tako i čitavog tela.

Dubinski čisti kožu

Med možda zvuči kao čudan izbor za čišćenje kože, ali je zapravo izuzetno uspešan u tome! Enzimi iz meda u kombinaciji sa vodom dubinski čiste pore, a pritom ne isušuju kožu kao mnogi kupovni preparati za dubinsko čišćenje. Ako vam je potrebno nešto malo abrazivnije da se otarasite izumrlih ćelija, samo dodajte malo smeđeg šećera i napravite sopstveni hranljivi piling!

Izvor fotografija: ko-te.com, landsofwisdom.com


Ljubica Krstić savršen dan započinje uz lonče kafe i dnevne novine, a završava ga uz dobru knjigu. Veruje u dobro u ljudima, i da je glavna predispozicija za uspeh – znanje. Voli jesen u Beogradu, a najradije je provodi ispijajući čaj u društvu dragih ljudi. Voli da putuje, ali joj je omiljeni deo svakog putovanja kada otvori vrata od svog starog, dobrog stana i kada oseti miris onog lončeta punog kafe.

 

Comments