Retrospektivna izložba ruske avangardne umetnice, Natalije Gončarov, priprema se u Tate Modern nacionalnoj galeriji moderne umetnosti u Londonu i biće otvorena 8. septembra. Zašto je ona najznačajnija ruska umetnica?

Zapadni svet ceni vrednost umetnika prema ceni njegovih dela, a njena dela su dostizala milionske cifre. Pored toga, Gončarova je imala prilično burnu karijeru – njeni radovi su osporavani i potcenjivani, ali njen doprinos ruskoj avangardi je neprocenjiv. Danas je smatraju najistaknutijim glasom ruske umetnosti 20. veka.

Evo nekih najvažnijih momenata iz njenog života i rada.

Njena prva samostalna izložba 1913. godine, dobila je nacionalno priznanje

Te godine, Gončarova je debitovala kao pojava u avangardnoj ruskoj kulturi predstavljajući se sa velikim brojem radova nastalih tokom četiri godine rada, nakon povlačenja iz moskovske škole slikarstva, skulpture i arhitekture, odakle je prognan veliki broj “levičarski” orijentisanih studenata, koji su radili po uzoru na evropske moderniste.

Izložba je za Gončarovu otvorila vrata u samo srce ruskog modernizma, a nacionalno priznanje joj je obezbedilo legitimitet među muškim kolegama, predstavnicima avangarde.

Zbog svog rada je uhapšena

Gončarova je baratala “muškim” izražajnim alatom – nagim ženskim telom i religioznim scenama, zbog čega se smatralo da je to izazovno i bogohulno i pornografski. “Prst u oku” Ortodoksne crkve bio je njen način da religiozne prizori stavi u kontekst erotike i seksualnosti – ona je zloupotrebila ikonopisačku praksu, a najveći njen greh je što je bila – žena. Zbog toga je više navrata bila optuživana i podrvrgavana suđenju.

Comments