Ova izložba jeste upakovana u modu, ali nosi sa sobom daleko kopleksnije teme i otvara neka ozbiljna pitanja. Kao lek u kašici meda. Progutaće se i otvoriti teme, i uključiti široke mase, ali kroz privlačno šećerasto pakovanje koje je sve samo ne plitko. Autori izložbe su temi prilazili na dva načina. Prvi je pregled dizajnera koji su raznoliki u pogledu kastinga modela, i koji su za svoje revije birali modele različitog etniciteta, boje kože, veličina, dok su s druge strane tu i dizajneri za koje autorka i njen tim smatraju da su različitosti pristupali kroz samu odeću, kao što su Rick Owens, Walter Van Beirendonck, Jean Paul Gaultier, Charles Jeffrey. Već u samim komadima oni se igraju konvencijama, granicama, ispituju ih i rastežu i sami komadi govore za sebe na temu diverziteta, dok u prvom slučaju izloženi komad odeće prati i fotografija modela koji ga je nosio. Čitava izložba podeljena je na pet tema: rasa, godine, invaliditet, rod i seksualnost i size i teži se tome da po četiri, pet dizajnera predstavljaju svaku temu.

Ono što je autorima takođe bilo bitno jeste da se unesu razne perspektive i drugačiji glasovi. Kao što i sami kažu, ako se govori o potrebi za većom raznolikšću u industriji, onda na tu temu moraju da pričaju – svi. Direktori castinga, fotografi, British Fashion Council, producenti, režiseri kampanja itd. To je i glavno nastojanje izložbe, različite perspektive i različita iskustva, i interpretacija komada napisana ne od strane kustosa već onih koji su ih stvarali i nosili. Ako gledaš u nešto, idealno je da čuješ i inspiraciju dizajnera za taj komad, ali i zašto je inkluzivnost bitna kako za dizajnera tako i za modela koji nosi sam komad.

“Body Beautiful” je mnogo više od izložbe, i nešto daleko značajnije od same mode. Ona je preplet kulture, društvene istorije i savremenih problema, i veliki korak kako za modu tako i za muzejsku praksu.

Izvor fotografija: www.instagram.com
Naslovna fotografija: @dolcegabbana

Cosmic Rider

Comments