Znam da će ovo zvučati kao jedna od onih “u moje vreme” priča, ali zaista moram da podsetim na to koliko smo se samo stilski promenili u odnosu na svega desetak godina ranije. Mislim, naravno da smo se promenili, promenili su se modni trendovi i struje, ali tada je nekako postojala jasnija granica između toga šta se gde nosi, koja kombinacija je za koju priliku i verujem da se jako dobro sećaš podele u svom garderoberu na odeću za kod kuće, za kada ideš u goste i odeću za školu. OK, makar se ja toga sećam kao 90’s kid. A da li to postoji danas? Ne! I pretpostavljam da bi na ovome zaista trebalo da budemo zahvalni…

Odsustvo bilo kakvih pravila i fuzija svih stilova jako podseća na devedesete, modnu dekadu koja je kršila sva pravila jer je tada u modnom smislu bilo dozvoljeno – sve! Tada su nastali neki od kultnih stilova koji su i dan-danas ponovo popularni i voljeni, naravno, samo na mnogo savremeniji i estetski prijemčiviji način. Pogledaj oko sebe i videćeš sve više devojaka i momaka koji u svako doba dana nose svoje omiljene sportske komade odeće (trenerke, dukseve) i, naravno, Air Max u svim varijantama, a ne samo da su ovi autfiti namenjeni neformalnim, dnevnim varijantama, već ćeš slične kombinacije viđati i uveče, u klubovima. Prosto, kreneš ujutru iz kuće i spreman si za sve što se može desiti do kraja dana, pa makar to značilo da te posle dnevnih obaveza čeka party! Nikad se ne zna šta donosi dan, pa je zato praktičnost u ovom smislu jako važna. Nove generacije, novi životni stilovi. Slobodniji i spontaniji.

nike Nova pravila: Athleisure look kao autfit za izlazak! nike 2 Nova pravila: Athleisure look kao autfit za izlazak!

Iskreno, nova modna pravila koja ispisuju te nove generacije, inspirisane onim dobrim što je bilo nekada, mi i više nego prijaju jer, zaista, ko ima vremena da se bavi time šta će (elegantno) obući kada ide u provod kao što je to bilo kada smo tek upisivali srednju školu. Ko ima vremena da toliko mozga i planira, kada se zaista trudimo da što spontanije provodimo slobodno vreme i bez razmišljanja pristanemo na bilo koju avanturu bez obzira na to kako smo obučeni.

Možemo reći da su te nove konvencije nastale kao izraz novog bunta prema svemu što je nalickano, uglađeno i “fensi” – znam, ništa novo, moda se uvek račvala u svim pravcima, ali ovoga puta je “ulična” moda zaista uzela maha i svima je dosta toga da se pretvaramo da smo ono što nismo – želimo da se osećamo dobro u svojoj koži, da nam bude udobno u svakom trenutku, gde god da smo jer nam je u fokusu provod, a ne poziranje i da, naravno da nećemo izlaziti iz patika jer – zašto bismo? Bez obzira na to što se već nekoliko sezona unazad devedesete kao vodeći trend stalno vraćaju i vraćaju, u novim formama i sa novim #musthave komadima, svi modni stručnjaci svakako na velika vrata uvode patike i kombinuju ih kako uz sportske autfite, tako i uz haljine, suknje i odela jer je, ponovo, udobnost najvažnija, a kada uz to možemo da izgledamo i stylish – kako odbiti ovako dobru ponudu?!

nike 3 Nova pravila: Athleisure look kao autfit za izlazak! nike 4 Nova pravila: Athleisure look kao autfit za izlazak!

Upravo u duhu bunta devedesetih, ovih starih-novih pravila da je “sportski autfit nova crna” (uvek dobitan combo) i da bez patika ne možemo da zamislimo život, u fokusu je trenutno Nike Air Max 97 model patika iz Throwback Future Pack kolekcije dostupne u The Spot radnjama koji predstavlja pomalo nostalgičnu kombinaciju kultnih Air Max korena i futurističkih šema boja. Specijalno dizajniran gornji deo patika, prepoznatljivo pertlanje i diskretno isticanje znaka – Nike je još pre novog milenijuma predstavio model Air Max 97, s tim što on danas dolazi u starom, a ipak novom “pakovanju”. Najnoviji model 97 inspirisan japanskim brzim vozom Shinkansen probudio je u svima nama taj “brzi”, mladalački duh i “zaslepio” nas fenomenalnom kombinacijom nijansi i pažljivo osmišljenim detaljima. Više nego ikada pre izražene boje (tirkizna i ljubičasta) upotrebljene su mudro da bi se naglasila anatomija i tehnologija patike, ali i kako bi im se pružio mnogo upečatljiviji izgled. Uz omiljenu trenerku ili pak, možda neočekivano, džins i belu košulju – Nike Air Max 97 je onaj aksesoar koji je dovoljan da ispratiš pravilo “udobno, a trendi” u baš svim prilikama.

nike 5 Nova pravila: Athleisure look kao autfit za izlazak!

Sportsko oblačenje u svim prilikama, dakle, nije ništa novo, ali je trend koji je prilično sveobuhvatan i to možda više nego ikad pre. Podstaknuti uticajem devedesetih kada je modna sloboda zaista bila na snazi, “uličnom” modom i trendovima koji nam dolaze od danas uticajnih ličnosti poput supermodela i muzičkih zvezda, rado se odlučujemo da odbacimo sve što je “uštogljeno” i iskažemo svoje pravo ja, samouvereno i sa stavom jer najzad znamo šta želimo, a uz to – sve je dozvoljeno. Zar zaista misliš da će te neko zbog toga osuditi? Ne, samo će nastaviti u istom pravcu. Zato – raise your air!

nike 6 Nova pravila: Athleisure look kao autfit za izlazak!

Nike Air Max Throwback Future Pack kolekciju patika možeš pronaći u The Spot radnjama u Beogradu i Novom Sadu!

Fotografije: Rastko Šurdić

Ivana

Comments