Ako ste ozbiljni ljubitelj šminke, onda sigurno znate koliki značaj ima alat za šminkanje. Četkice, sunđeri i blenderi nam daju kontrolu i preciznost koja nam je potrebna da bismo došli do savršenog makeup look-a. Međutim, održavanje četkica čistim je najvažniji deo koji često zapostavljamo. Četkice za šminkanje koje redovno koristimo moraju biti čiste i dezinfikovane, jer u suprotnom mogu biti opasne po zdravlje, i mogu da izazovu ozbiljne probleme na koži.

Možda to čak ni ne shvatate, ali sa regularnom upotrebom šminka i prašina se gomilaju na četkicama između svakog šminkanja. Takve čestice mogu dovesti do raznih infekcija na koži. A da ne govorim o drugim nepravilnostima – zapušene pore, akne, crvenilo. Često ne vodimo računa o mestu na kom odlažemo četkice – nosimo ih u torbi, neseseru, ne razmišljajući o količini bakterija koje se talože i koje će na kraju dospeti u dodir sa kožom. Isto će se desiti kada ostanu nezaštićene (nepokrivene), jer će prašina padati na njih tokom celog dana.

Stoga je  važno da redovno perete svoje četkice i druge alate koje koristite tokom šminkanja. U nastavku su razlozi koji će vas sigurno ubediti da pranje četkica postane izgrađena navika, kako biste izbegle sve moguće nepovoljnosti “prljavih” četkica.

Zapušene pore

Svaka od vas je sigurno upoznata sa konceptom zapušenih pora i posledicama koje mogu da izazovu. Kada regularno koristimo četkice, na njima ostaju šminka, ulje i mikrobi sa površine kože, koji su se već prethodno gomilali. Ako ih ne čistite redovno, sve ove bakterije i prljavština na četkicama na kraju dovode do zapušavanja pora, dalje izazivajući veće probleme na koži.

Besprekoran izgled

Jasno vam je da se vaš puder, kao i senke za oči, neće lepo razmazati i stopiti sa kožom ukoliko su vam četkice “propale” i prljave. Zato vaša šminka neće izgledati uredno, a krajnji rezultat neće biti zadovoljavajući, iako ste želele da, nakon šminkanja, vaša koža izgleda što prirodnije.

Comments