#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Prethodne vežbe za srećniji život možete da pronađete ovde.

“Budi to što jesi i uvek kaži ono što misliš, jer oni kojima to smeta nisu bitni, oni koji su bitni njima to ne smeta.” – Dr Sjuz (Dr. Seuss)

Jednom mi je neko rekao da se naš odnos prema životu može definisati jednom od poznatih bajki. Ja sam oduvek mislila da je moja bajka “Pepeljuga”. Neverovatno je kakvo me je zadovoljstvo ispunjavalo doživljavajući sebe kao nekoga ko je “dobar” i radi sve što se od njega očekuje, a kako su članovi moje porodice “loši” i to ne poštuju. Bilo je za mene nečega uzvišenog u toj patnji, nečega što opravdava sve. Jednog dana dobila sam želju da shvatim šta je uzrok tome, zašto ja to radim?

Um egzistira u stanju “nedovoljnog” i zato se u nama stalno javlja želja za nečim. Kada se poistovetiš sa svojim umom, veoma brzo ti postane dosadno i osećaš nemir. On neprestano traži kako će da “nahrani” svoje misli, ali i svoj identitet. U stvarnosti ja sam samo ojačavala svoju iluziju ega. Imala sam stalnu potrebu da se raspravljam sa ljudima, da im dokazujem koliko sam ja u pravu, sebe dovodila u konfliktne i problematične situacije da bih, rešavajući ih, izlazila kao pobednik. Neverovatno iscrpljujući proces koji mi nikada nije doneo sreću, ali ja od njega nisam odustajala.

Vremenom sam shvatila da ja i nisam baš tako “dobra” i da je to sve posledica mog egoističnog doživljaja situacije. Ego te tendenciozno dovodi u konfliktne situacije kako bi kroz proces “ja sam u pravu” sebe ojačao. Suština njegovog postojanja odražava se u osećaju različitosti između tebe i drugih, i zbog toga smo svi skloni da sebe iscrpljujemo u nedogled raznim raspravama ne bismo li dokazali koliko smo “dobri”. Šta u osnovi predstavlja ego? Naš unutrašnji osećaj ljudske važnosti koji stvara osećaj lažno izdvojenog identiteta.

Svaki put kada nisam bila zadovoljna sobom imala sam želju da uradim nešto što će mi stvoriti osećaj bitnosti i kompletnosti. Najviše sam se plašila da ne izgubim nešto što će mi umanjiti taj osećaj važnosti. Ljude sam doživljavala kroz moje lične predstave o njima, a ne kao druga ljudska bića. Identifikovala sam se sa stvarima zanemarujući šta one u stvari jesu, već tražeći sebe u njima. Pitala sam se zašto stalno u odnosu sa veoma bliskim ljudima prolazim kroz iste dramatične rasprave i zbog nevažnih nesuglasica ulazim u ozbiljne konflikte. Istina je da svi ti “bitni” razlozi u suštini nisu za mene ništa značili, ali moji odnosi sa dragim ljudima bili su veoma opterećeni njima. Želela sam da stvari radim drugačije, ali, nekako nesvesno, uvek sam završavala u istom.

Tražeći način kako da se oslobodim tih uslovljenih mehanizama, počela sam da posmatram stvari. Gledala sam i slušala svet oko sebe. Vremenom sam sve manje želela da ulazim u konfliktne situacije, nisam imala onu jaku potrebu da kažem šta ja mislim, daleko prijatnije mi je bilo da smireno posmatram život oko sebe. Negde sam pročitala da mudrost dolazi iz sposobnosti da se bude miran. Šta je mudrost i gde je tražiti? Smirenošću, gledanjem i slušanjem budi se duhovna inteligencija unutar tebe. Dopusti da taj spokoj upravlja tvojim rečima i postupcima. Ako se u sadašnjem trenutku ne osećaš udobno, nosićeš u sebi nemir bez obzira na to kuda kreneš. Sadašnji trenutak je jedino mesto na kome se život nalazi i on je takav kakav jeste. Uvek. Kada se budeš sprijateljila sa sadašnjim trenutkom, osećaćeš se kao kod kuće gde god da se nalaziš.

Vežba br. 7 – Promeni svoje misli na zabavan način

Svaka promena je naporan, rudarski posao, ali definitivno moguć. Za sve je potrebno vreme, a pogotovo ako želiš da promeniš svoj način razmišljanja. Ova vežba izgleda naivno, ali ima svoj smisao. Šta konkretno treba da uradiš? Svaki put kada imaš neku negativnu misao, bilo da se ona odnosi na tebe ili nekog drugog, napravi pauzu nekoliko trenutaka i pokušaj da zamisliš tu situaciju potpuno suprotno, u pozitivnom kontekstu. Na primer, pomislila si kako ćeš zakasniti na važan sastanak. Stani za trenutak i zamisli sebe kako nekoliko minuta ranije ulaziš spremna i smirena na taj sastanak. Ovo će ti omogućiti da napraviš zdrav balans u svojim mislima. Na ovaj način vežbaš svoj um da održava tendenciju pozitivnog posmatranja života i to je fenomenalno. Dozvoli sebi da na zabavan način promeniš stvari koje ti nisu baš prijatne ili ti je jednostavno postalo dosadno da sve uvek gledaš na isti način.


Maja Selaković voli da se izražava kroz slike, čini joj se da se stvari tako doživljavaju intuitivnije i da je komunikacija smislenija. Ljubav prema vizuelnim umetnostima provela ju je kroz fotografiju, advertising, televiziju i film.

Editors choice