Čini mi se da će, šta god da urade, devojke biti na meti kritike. Devojke kritikuju devojke, muškarci, stariji, mlađi. One su na meti šta god da učine. Zapitaćete se, zašto onda uopšte da se trude?

Pre nekoliko dana sam na TikToku naletela na snimak u kom jedna devojka ismeva drugu tako što je duetovala njen video. Pokušaću da objasnim za sve koji misle da su previše stari da bi imali TikTok, a onda te iste snimke gledaju na Instagramu.  

Kada duetujete određeni video, onda snimate svoju reakciju na taj video. Tako je jedna devojka gledala video druge koja je snimala mini-vlog, i objavila ga je na TikToku. Mini-vlogovi su, takođe, TikTok trend koji podrazumeva snimanje nekoliko momenata u toku dana, na primer, dok ujutru kuvate kafu, dok pišete dnevnik, odlazite u teretanu itd. Zatim, od tih kratkih videa kreirate mini-vlog vašeg dana ili njegovog jednog dela. 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kristina Khoronzhuk (@khkris)

Devojke, uglavnom, mada mi je na for you page izašlo i nekoliko momaka, bira da usnimi pojedine estetske kadrove, da snimi voiceover u kom se obraća sebi/devojci kojoj je potrebno da čuje određenu motivacionu poruku ili da je uteši – kao nepoznata osoba koju su samo zatekli na ekranu svog telefona.

Lično sam veliki ljubitelj mini-vlogova. Na mom TikToku se mogu videti pojedini koje sam želela da usnimim. I da, to jesu određeni lepi momenti ukadrirani onako kako sam želela. I da, to jeste sve upakovano u jedan video koji kreira određenu sliku. Ali, ne – to ne znači da je video fake.

Baš kao i te devojke koje na TikToku dele mini-vlogove, i ja sam izabrala da prikažem samo pojedine kadrove koji su lepi, jer sam baš te kadrove napravila. Nisam snimala kako ustajem sva raščupana, nisam snimala kako mi je jedan deo sobe u haosu, jer nisam stigla da pospremim stvari koje sam gomilala na stolici pored stola za računar.

To što nisam usnimila takve kadrove, ne znači da oni ne postoje, niti znači da želim da ih sakrijem kako bih onima koji će ih videti prikazala nekakvu glamuroznu verziju svog života, jer je moj život daleko od glamuroznog. To samo znači da sam u tim momentima videla nešto lepo i da sam ih zato snimila.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Shine Magazine (@theshine)

Ta devojka, koja je reagovala na video druge, želela je da korisnicima TikToka poruči da život ne izgleda kao TikTok video. Da, život ne izgleda tako, ali nema ništa loše u tome da ga mi, ponekad, doživljavamo tako. Ranije je ista priča bila sa Instagramom. Sećate se one – nije život Instagram? Naravno da nije, ali život može da bude lep i kada poželite – snimajte njegove trenutke, jer ti trenuci ga čine životom.

Devojka, koja je reagovala na video, pokušala je da uvredi drugu devojku tako što ju je nazvala it girl, što ne sme da bude uvreda. Svako od nas ima prava da na društvenim mrežama postavi ono što želi. Ili pratimo taj sadržaj ili ne. It girl je, iz nekog razloga, uvreda, i tako nazivamo devojke za koje smatramo da su fake.

A fake su samo zato što mi ne vodimo takve živote. Te devojke nisu prave devojke, njihove sobe nisu u haosu, one ne plaču. One samo treniraju, šminkaju se i to postavljaju na društvene mreže.

Prilično sam sigurna da ovo nije tačno. Sve osobe koje postavljaju nešto na TikToku rade to iz zabave. Verujem da se većina korisnika tu sjatila zato što je TikTok jedna izuzetno zabavna platforma, puna edukativnog sadržaja, i na kojoj možete da vidite stvari o kojim ranije niste razmišljali. Korisnici ove mreže je koriste onako kako misle da je najbolje, a ako to znači snimanje mini-vlogova – onda super.

It girl je samo pokušaj da devojke, opet, uvučemo u neke kaveze, da ih marginalizujemo i da ih grdimo čak i u momentima u kojima ih hvalimo.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Milica Antić

Comments