Hot topics

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

U susret praznicima: 10 razloga da dragoj osobi (ali i sebi) nešto pokloniš – već danas!

Male stvari koje možeš da uradiš danas – za bolje sutra!

Ne “izlaziš” iz patika? Predstavljamo ti model koji ćeš ove zime obožavati – i nositi svakog dana!

Tijana @flawless_mess_ i Danijela @glam.prescription predlažu ideje za casual & business jesenje autfite

Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Želiš kreditnu karticu? Evo šta sve treba da znaš!

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

Kako je protekao Philips Hairstyle Makeover + 3 frizure koje i ti možeš da isprobaš!

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

1/2

Ima osoba koje obožavaju da poziraju i da se slikaju, ne zbog uspomene na neki trenutak, nego zato što vole da gledaju sebe na fotkama u raznim izazovnim i zanosnim momentima. Ima onih koji izbegavaju da se slikaju, jer stvarno mrze da vide sebe na fotografiji, nikad ne ispadnu kako treba, ima onih koji smatraju da su sve fotke super, naročito one na kojima je uhvaćen neki neobično životan momenat, raspoloženje i atmosfera, iako uopšte ne izgledaju lepo i privlačno – bitna je uspomena na trenutak radosti i zabave.

Dakle, postoji stav o tome čemu fotografisanje služi i šta je dobra fotka – a u savremenom svetu deljenja svojih uslikanih momenata sa ostatkom umreženog sveta, taj stav vredi preispitati i možda prilagoditi. Jer, ako se baš loše osećamo kad vidimo sebe na fotografijama, možda smo preosetljivi na svoj izgled, možda nismo fotogenični, a možda nam je stav pogrešan.

foto 1 Zašto se ne sviđamo sebi na fotografijama

Ubeđeni smo da izgledamo bolje nego što to fotografije prikazuju

Ovo ubeđenje su razotkrili istraživači, koji su se bavili pitanjem doživljavanja sebe i suočavanja sa onim što otkriva fotografija. U jednom eksperimentu, fotografisali su učesnike i napravili tri vrste fotografija – realne, ulepšane i bezvezne. Kada su tražili od „modela“ da izaberu fotografiju na kojoj najviše liče na sebe, svi su listom birali onu ulepšanu. Lepo je da se sviđamo sebi, ali to ne bi trebalo da ima mnogo veze sa tim da li na nekoj slici izgledamo bolje nego što inače izgledamo, ili smo loše ispali.

foto 3 Zašto se ne sviđamo sebi na fotografijama

Osvetljenje, efekti, nevično oko fotografa

Ponekad samo imamo crvene oči (zbog blica), ponekad izgledamo kao u krivom ogledalu i više ličimo na dobrog duha Kaspera (glavati i krupni gore i sužavamo se i pretvramo u obrnutu krušku dole) nego na sebe, ponekad se senke neprijatno igraju sa najizraženijim crtama našeg lica, pa inače istaknut nos izgleda kao kljun i uopšte, ističe se sve najnelaskavije na nama. Ima veze i čime se slikamo i ko drži aparat i kakva mu je percepcija, inače bi svako mogao da bude umetnički ili modni fotograf.

Editors choice