Svi pričaju o IPL-u, a ti još uvek koristiš brijač?!

Da li i ti imaš “Bermudski trougao” u novčaniku? Evo rešenja!

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Kako da izvučeš savršenu liniju ajlajnerom – svaki put!

Dvoje trkača osvojilo grad uprkos mraku i kiši. I sve zabeležili fantastičnim videom!

Hygge koncept u centru grada: Gde da se ušuškaš tokom hladnih zimskih dana?

Maldivi: Jedini vodič koji ti je potreban ukoliko putuješ u “tirkizni raj”

Želiš savršen, porcelanski ten? Otkrivamo ti tajne japanske beauty rutine

Kako da osvežiš svoj jesenji stil neutralnim nijansama

Preporuka: Gde da izađeš ako voliš chill & hip atmosferu

1/2

Ima osoba koje obožavaju da poziraju i da se slikaju, ne zbog uspomene na neki trenutak, nego zato što vole da gledaju sebe na fotkama u raznim izazovnim i zanosnim momentima. Ima onih koji izbegavaju da se slikaju, jer stvarno mrze da vide sebe na fotografiji, nikad ne ispadnu kako treba, ima onih koji smatraju da su sve fotke super, naročito one na kojima je uhvaćen neki neobično životan momenat, raspoloženje i atmosfera, iako uopšte ne izgledaju lepo i privlačno – bitna je uspomena na trenutak radosti i zabave.

Dakle, postoji stav o tome čemu fotografisanje služi i šta je dobra fotka – a u savremenom svetu deljenja svojih uslikanih momenata sa ostatkom umreženog sveta, taj stav vredi preispitati i možda prilagoditi. Jer, ako se baš loše osećamo kad vidimo sebe na fotografijama, možda smo preosetljivi na svoj izgled, možda nismo fotogenični, a možda nam je stav pogrešan.

foto 1 Zašto se ne sviđamo sebi na fotografijama

Ubeđeni smo da izgledamo bolje nego što to fotografije prikazuju

Ovo ubeđenje su razotkrili istraživači, koji su se bavili pitanjem doživljavanja sebe i suočavanja sa onim što otkriva fotografija. U jednom eksperimentu, fotografisali su učesnike i napravili tri vrste fotografija – realne, ulepšane i bezvezne. Kada su tražili od „modela“ da izaberu fotografiju na kojoj najviše liče na sebe, svi su listom birali onu ulepšanu. Lepo je da se sviđamo sebi, ali to ne bi trebalo da ima mnogo veze sa tim da li na nekoj slici izgledamo bolje nego što inače izgledamo, ili smo loše ispali.

foto 3 Zašto se ne sviđamo sebi na fotografijama

Osvetljenje, efekti, nevično oko fotografa

Ponekad samo imamo crvene oči (zbog blica), ponekad izgledamo kao u krivom ogledalu i više ličimo na dobrog duha Kaspera (glavati i krupni gore i sužavamo se i pretvramo u obrnutu krušku dole) nego na sebe, ponekad se senke neprijatno igraju sa najizraženijim crtama našeg lica, pa inače istaknut nos izgleda kao kljun i uopšte, ističe se sve najnelaskavije na nama. Ima veze i čime se slikamo i ko drži aparat i kakva mu je percepcija, inače bi svako mogao da bude umetnički ili modni fotograf.

Editors choice