Usamljeni ste na svom duhovnom putu? Pa, tako se uglavnom osećaju svi koji kreću u duhovnu potragu. Zato što je to intimno putovanje, lično hodočašće, na koje se ne ide u organizovanim turističkim grupama. Nema gužve na tom putu, a osim toga, to nije samo jedan put – to su mnogi putevi, srodni i slični, ali svako preduzima to putovanje sam. Zato retko srećete druge na svom duhovnom putu i to samo one koji su sa namerom tu – da vam ukažu na početak tog puta, da vam pokažu pravac na nekoj teškoj raskrsnici, da pređete zajedno neku deonicu. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)


Nije toliko malo putnika na duhovnim stazama, koliko su malo skloni da dele informacije i saznanja sa svog puta. To je tako, jer su već stekli izvesno neprijatno iskustvo – na početku, skoro svaki duhovni putnik prođe kroz fazu guru-sindroma, kad je oduševljen svojim spoznajama i iskustvima i želi sa svima (prijateljima, porodicom) da to podeli. U euforičnom propovedanju svojih novootkrivenih istina, mnogi su se suočili sa podsmehom, nevericom, pa čak i uvređenošću bliskih osoba – sa zidom predrasuda i neprihvatanja višim i tvrđim, nego što su mogli da zamisle. Sve je u redu dok sa drugima delite svoje strahove i nesigurnosti, na istom ste, razumete se, niko nije u povoljnijem položaju od onog drugog, svi poznaju bol i slabost. Onog momenta kad počnete da delite recepte za shvatanje suštine i odbacivanje iluzija, postajete neprijatelj – ko ste vi, da budete bolji (pametniji, prosvetljeniji, srećniji) od drugih? Kad prođete kroz to, naučite da ćutite i da svoja uverenja zadržavate za sebe, ili ih delite veoma oprezno, sa onima koji sami pokrenu pitanja duhovnosti. 

Neko blizak se zainteresuje i počne da učestvuje i da pronalazi sopstveni duhovni put, a neko otkrije da više nema ničeg zajedničkog sa vama i počne da se udaljava. Neki odnosi i veze se gase i prekidaju i vi se osećate usamljeno i odbačeno –  otkrijete nove dimenzije tuge, gubitka i bola i shvatite da ste i daje deo sveta koji vas okružuje, na isti način na koji ste to bili i pre, samo vam se perspektiva promenila i proširila. U stanju ste da posmatrate i prihvatate bol i da zaronite još dublje, kako biste još bolje istražili i razumeli. 

Comments