Razmišljajući o važnosti kupovine od domaćih proizvođača, koji imaju svoje male firme, pre svega mi se nameće pitanje zašto to ne radim stalno – jer mi je praktičnije i brže da uđem u market ili neki tržni centar. Da kupim sve na jednom mestu, po mogućstvu na akciji. Međutim, razmišljajući dublje o ovoj temi, shvatam da sam zapravo najkvalitetnije i najlepše domaće proizvode kupovala na različitim sajmovima male privrede – od meda i pčelinjih proizvoda, preko unikatnog nakita i kristala, do neškodljive  kućne hemije na bazi bilja i umetnički izrađenih upotrebnih predmeta od keramike i stakla. Svaki put kad kupim neki domaći proizvod (često od proizvođača koga lično poznajem, ili sam ga vremenom upoznala i stekla poverenje u kvalitet njegovih proizvoda i njegovu profesionalnu etiku), osećam da sam uradila nešto dobro za sebe i za društvo, da sam osvojila neku malu, ali dragocenu nagradu i da sam nečemu doprinela. 

Kupovina domaćih proizvoda, od malih proizvođača, nije samo nabavka potrebnih stvari, to je čin svesti i savesti, zbog koga osećam – valjda onako kako građanin treba da se oseća – da zaista pripadam društvu u kome živim. 

A kako se osećaju mali preduzetnici, koji jedino putem kvaliteta probijaju svoj put do kupaca? I kako bi tržište izgledalo bez njih? Meni se čini – bez srca i duše, hrabrosti i odricanja ugrađenih u njihove proizvode. Male preduzetnike nazivaju kičmom privrede, ali meni više izgleda da su oni srce i krvotok. 

Post SrcemZaDomace e1600085748757 Zašto treba da mislimo o tome šta kupujemo i odaberemo da #PodržimoLokalno

Kupujući nečiji domaći proizvod, učestvujete u ostvarenju nečijeg sna, za koji se borio, zalagao, pronalazio sve moguće i nemoguće načine i pritom nikada nije izneverio – ni sebe, ni svoje klijente. Ako radost zaista može da se kupi, ili ima svoj vrednosni ekvivalent u novcu, onda je kupovina od malih preduzetnika način da se ta radost deli i uvećava. 

Kompanija Visa je tu vrednost prepoznala i pokrenula inicijativu za podršku malim biznisima pod nazivom #WhereYouShopMatters uz nagradni, Instagram konkurs “Srcem uz domaće”.

View this post on Instagram

🎁🎁🎁 GIVEAWAY 🎁🎁🎁 Visa te poziva da podržiš male biznise i osvojiš sjajne nagrade, usput! Svako od nas ima svoju omiljenu, lokalnu prodavnicu ili mali biznis čije proizvode obožava! Baš njima je naša pomoć potrebnija nego ikada. Učestvuj i ti u konkursu i na taj način pokaži da si svim srcem uz domaće. 💕 Sve što treba da uradiš je da: – Napraviš video ili fotku proizvoda lokalnog brenda i okačiš na otključan profil; – Podeliš sa drugima svoje razloge zašto je to tvoj omiljeni brend; – Taguješ @visa.srbija i svoj najdraži lokalni mali biznis uz #WhereYouShopMatters i #PodržimoLokalno Svake nedelje, 10 dobitnika nagrađujemo specijalno dizajniranim majicama, a po završetku konkursa najkreativnijih 10 dobija vredne poklone poznatih domaćih brendova: 1 x bicikl koji je napravljen u lokalnoj prodavnici @mojbicikl 3 x torba brenda @dragana_ognjenovic 3 x nakit brenda @ki.brands 3 x poklon paket iz @mandarinacakeshop Sve učesnike ćemo sačuvati u "Učesnici" Instagram story highlight-u. 🥳🤩 Konkurs traje do 23.09.2020. godine. Više informacija možeš pronaći na linku u BIO sekciji profila.

A post shared by Visa Srbija (@visa.srbija) on

Svojim učešćem, možete da promovišete svoju omiljenu lokalnu prodavnicu, ili mali biznis čije proizvode volite, a da pritom osvojite i neku od nagrada. Da biste učestvovali u konkursu potrebno je da na maštovit način, pripremom unboxing videa ili fotografisanjem jednog domaćeg proizvoda navedete zbog čega ga kupujete, zašto ste sigurni u njegov kvalitet – i pozovete druge da odabirom domaćih brendova podrže lokalno. U skladu sa celokupnom idejom, Visa najsrećnije učesnike konkursa nagrađuje upravo proizvodima naših malih biznisa.

Ovo je posebno izazovna godina za sve nas, a naročito za male privrednike, kojima je podrška kompanije Visa veoma značajna, a vaša – još značajnija. Pridružite se velikima i pomozite malima – na ličan način, iz istinskog uverenja, iz srca. 

Konkurs traje do 23. septembra, a sve detalje možete naći ovde.  

Naslovna fotografija: instagram.com/thenoisetier

Comments