Hot topics

Brze ideje kako da unaprediš svoj zimski stajling

#beautyresolutions: ClearLift & NIR savršena Derma Viva kombinacija za najbolju godinu za tebe i tvoju kožu!

#beautyresolutions: Top 3 beauty proizvoda za blistavu kožu u prazničnoj sezoni – ali i nakon nje!

Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

#beautygoals za 2020: Hidrirana i negovana koža i kako je najzad učiniti takvom

Poklon ispod jelke kom će se obradovati svaki pravi #fashionista

8 znakova da te tvoja maca voli + kako da joj uzvratiš

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

#HairHacks: Glam frizura (savršena za sezonu žurki!) za koju su ti potrebne samo dve stvari

#StylishThrowback: Trendovi iz ’90. koje treba da uvrstiš u svoj garderober ove zime

Suprotno tome, ljubitelji ekstremnih sporotva (adrenalinski zavisnici) izazivaju smrt, jer se osećaju najživlje, kad najviše rizikuju. Oni, naravno, ne srljaju i nisu samodestruktivni, oni procenjuju rizike i drže se procedura, ali strah u njima je transforimisan u uzbuđenje, koje im omogućava da do kraja iskuse sadašnji trenutak, kao da sutra ne postoji.

Ali, ako želiš da budeš slobodna, da letiš poput ptice, doslovno ili u prenesenom značenju, moraš da rizikuješ i da skočiš.

Moraš da se suočiš sa strahom od javnog nastupa, od neuspeha, od izlaganja i osude, od suočavanja sa svojim ograničenjima, od odbijanja i lavine potisnutih osećanja koja te strašne situacije oslobađaju u tebi. Mentalno, isto je da li skačeš iz aviona, ili daješ otkaz, da li nastupaš pred punom salom, ili nekome priznaješ svoja osećanja – strašno je. Međutim, iskustvo rizikovanja oslobađa. Ako ga imaš u jednoj oblasti, ako postoji nešto u čemu si slobodna, zaigrana, radoznala i spremna na rizik – pokušaj da to preneseš u onaj aspekt života u kome si zastrašena i ukočena.

Ali nagrada je vredna rizika. Osim što ćeš verovatno otkriti da nije bilo ni upola tako strašno, imaćeš osećanje olakšanja i većeg pouzdanja u sebe – sledeći korak neće biti toliko težak, lakše ćeš odlučiti da nešto uradiš i brže ćeš prevazilaziti strahove. A kad znaš da možeš da deluješ, uprkos svom strahu, onda prestaješ da pridaješ važnost tom osećanju. Plašiš se, pa šta. Svi se plaše nečega i to svakodnevno. Kad savladaš strah, telo dobija priliv endorfina i mozak beleži pozitivne reakcije – želećeš ponovo tako da se osećaš, jednom, kad saznaš kakvo je to osećanje.

Zato treba već danas da uradiš jednu stvar, koja te plaši. Uzmi neki mali strah i pobedi ga. I sutra uradi to isto. I prekosutra. A kad dan za danom imaš iskustvo savlađivanja straha, onda možeš da se postepeno orijentišeš ka većim ciljevima i rizicima. Krajnja nagrada je svest o tome da sama upravljaš svojim životom, svojim odlukama i osećanjima. A posledice te svesti su uvek produktivne i ispunjavajuće!

Naslovna fotografija: instagram.com/whiskyouth

Brankica Milošević

Editors choice