S obzirom na to da sam jedna od onih osoba koje se doslovno “kunu” u vitamin C i s obzirom na to da sve (fizičke) probleme objašnjavam nedostatkom istog, zaista mi nije jasno kako mi do sada nije palo na pamet da vitamin C uvrstim i u svoju svakodnevnu beauty rutinu! Ako znam da mi vitamin C pomaže da ojačam imunitet i samim tim se lakše izborim sa svim tim dosadnim prehladama i gripovima, zašto mi onda ne bi pomogao i u tome da svoju kožu učinim jačom, otpornijom, zravijom i lepšom? Zvuči kao neka zagonetka, zar ne?

Uglavnom, sa ovom premisom sam krenula u mini beauty istraživanje – da li je i zašto vitamin C dobar za negu kože? Ne samo da je odgovor na prvi deo pitanja potvrdan, već, kada sam saznala odgovor i na drugi deo pitanja postalo mi je jasno zašto se već godinama unazad o vitaminu C govori sa strahopoštovanjem, kao o čudotvornom sastojku koji je zauvek promenio način na koji brinemo o koži. 

Vitamin C je spas za tvoj umorni ten!

Nedovoljno sna, dehidracija, loša cirkulacija, manjak vitamina u organizmu ili jednostavno genetika – mnogo je razloga zbog kojih tvoj ten može da izgleda umorno, bledo, bez sjaja, ispijeno… U mom slučaju, mislim da je do genetike (dobro de, i do ishrane!) jer se zaista trudim da pijem dovoljno vode, a san od 8-9 sati ne bih menjala ni za šta. Malo je reći da sam isprobavala sve žive kreme, pilinge, maske (čak i one od sastojaka iz frižidera), ali nisam primećivala značajnije rezultate. Šta da ti kažem kada mi je ten izgledao umorno čak i nakon odmora provedenog na moru!

Ovde nastupa super vitamin C – spasilac! Odakle da počnem?! Najpre, vitamin C je antioksidant koji štiti kožu od spoljašnjih uticaja u vidu štetnih sunčevih zraka i zagađenja, a ne samo da te uticaje neutrališe, već ima i moć da popravi već nastalu štetu! Jer, sva ova “dešavanja” spolja predstavljaju oksidativni stres za našu kožu koja onda počinje da stari pre vremena. Dakle, zahvaljujući ovom magičnom sastojku, koža biva jača i otpornija, dok se čuva njena prirodna vlažnost. Uostalom, da li si znala da površinski sloj kože u sebi već sadrži vitamin C, ali da izlaganje suncu crpi ove rezerve?

Druga važna činjenica u vezi sa vitaminom C je ta da podstiče proizvodnju kolegena koji je zaslužan za gladak, svež i mladolik ten. To mi kaži! Takođe, vitamin C čini da se koža brže obnavlja zbog čega ten i izgleda manje umorno.

devojka Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?
Comments