Činjenica je da su neizbežne. Činjenica je da pokušavaju da se sprdaju sa njima. Činjenica je da je to bedna stupidarija nastala iz šovinizma ili gluposti. Nekada sinonim za naivnost i čednost, poput blede Ofelije “lepe poput snegova”, plavuša je danas drugo ime za ženu predatora, onu koja pretenduje na fatalnost i zavođenje bez ostatka. Stereotip da se glupost ispod svetlih uvojaka podrazmeva, samo je jedan u nizu odjeka medijske kulture prošlog veka koji je, u moru svakojakog treša, iznedrio i carstvo sada već sasvim onemoćalog Hju Hefnera. Tek , čisto da znate, u 17. i 18. veku, u doba riterskih i pikarskih romana, riđokosa je smatrana za sujetnu, pakosnu i glupu ženu. Svako vreme nosi svoje prerasude.

No, šta pokazuju aktuelni srpski primeri? Novi Wannabe Magazine serijal svakog četvrtka. Vežite se, polećemo!

Nataša i Kristina Bekvalac

Pevačica, koja je iz sopstvene neopreznosti ili naivnosti, postala topovsko meso za tabloide, sada će svoj gorko slatki tron u žutoj štampi  morati da deli sa mlađom sestrom, Kristinom. Mada se svojski trudila, Kristina na Kostariki nije našla imunitet, a za udvaranje modernih rijaliti Robinzona nije joj ni bio potreban. Sestre zapravo najviše osvajaju svojom sposobnošću da prežive sve pakosti čaršije, od Beograda do Novog Sada. Ono čime se ustvari bave ostaje u drugom planu u odnosu na prašinu koju dižu sopstvenim vezama i vezicama.

Nataša je svojim izborom muškaraca tokom dvehiljaditih iscrtala portret tranzicione, demokratske Srbije sa svim njegovim lepotama i nedostacima. Od markantnih veleposednika u zrelim godinama, preko delfina, golgetera i zlatnih reketa, do onih kojima nebeski narod ni sliku ne voli da vidi. Kole je katapultirao u fensi krugove, a Ćazim učinio zvezdom manjinske, građanske Srbije. U svemu tome, Nata je pevala, plakala, uzdisala i ispovedala se, ljutila, gradila, opraštala i na kraju odlučila da snimi novi album. Šou ide dalje, a žena koja je, barem što se zlehude srpske estrade tiče, pretrpela najgore moguće uvrede, uspela je da preživi na balkanskoj vetrometini poznatoj po tradicionalnoj nemilosti prema lepšem polu. U međuvremenu, Kristina izgalopirala do zvanja modne kreatorke, nervirajući vetranke u toj smesi biznisa i kreativnosti.

Ivana Mihić

Kao klinka u “Varljivom letu” osvojila čitavu bivšu Jugoslaviju. Kad je porasla i ofarbala se počela opako da nervira Srbiju. Tada su se svi setili da je “tatina ćer’a”. Ivani je osporeno sve što se osporiti može – od talenta do lepote.

Kada je mama, Vera Čukić, nekada fatalna crnka, pozajmila hidrogen od ćerke, ništa im se više niti priznaje niti prašta. Upkos svemu, obe briljirale u predstavi “Maska” i seriji “Gore dole”. Bile i ostale verne porodičnim projektima. U vreme kada je sintagma domaći film postala ništa drugo do oksimoron, Ivana uplovila u Lagunu i postala spisateljica. Tu kriza još nije stigla. Probila led i samo napreduje. Inspiracije nikad više.

Marijana Mateus

Od untouchible statusa, kada je pisala dnevnik za časopis Duške Jovanić objašnjavajući nam koliko je teško odlučiti kako da se započne dan – spa tretmanom ili fitnesom, stigla do Njuzneta. Srbima zubi trnuli od zavisti na pomen njenog imena, sada im trnu usta od smeha zbog pošalica koje inspiriše sama Marijana. Ostavila muža i zadržala prezime. To se još uvek smatra njenim najpametnijim potezom. Preživela i ono najgore, činjenicu da je izgubila bitku od mlađe i lepše odlučivši da se dokaže kao ozbiljan igrač u pravom biznisu. Prvo počela sa modom, a kada je, na radost konkurentkinja u ovom poslu, zahvaljujući njenom umeću Sanja Marinković umalo završila gola u svojoj večnoj pričaonici, presavila tabak i napisala knjigu. Tek tada veselju nije bilo kraja kada je razgaljeni auditorijum saznao da se u Lotarovom stanu sve uključuje na daljinski. Tako su Marijanom počeli da se bave i karikaturisti. Ipak, ima nade za nju, jer je Somborac još nije primetio.

U međuvremenu, i dalje pije kafu samo u Privéu, jer poza tako nalaže. Ne bi li ubedila čaršiju da je Gvinet Paltron bila samo lapsus linguae, ofarbala se u tamno i na sva zvona počela da priča kako je oduvek bila nezavisna i svoja, žena udarnica. Tako se kalio čelik, ali ne i prevejani vernici estrade i tabloida. Povervovala joj samo Jelena Bačić Alimpić jer je za potrebe Pinkove programske šeme morala da odglumi Opru Vinfri.

Liljana Nestorović

Iako najlepša sa Mišom na motoru, kada joj vetar mrsi kosu, ostala zapamćena kao glavna junakinja najskandaloznije seks afere u Srba još od Drage Mašin. Zbog toga se i Lejla Ruždić isplakala, a Srbi čuli da postoji seksusualno uzmemiravanje. Do tada su, poučeni “Tesnom kožom”, verovali da se pomenuto ulazi u opis posla ili smatra volonterskim radom, razonodom,  sigurnim putem ka zvezdama. Srbiji je ta afera naravno poslužila za hiperprodukciju teorija zavere. Sjajan comeback u “Piramidi”. Mnogo bolja od svojih prethodnika u istom formatu. Uvek elegantna i atraktivna.

Izvori fotografija: instagram.com


Milan Nikolić je mladić u godinama. Opredeljen za on line verziju života. Pisac koji je sa Parnasa prebegao na internet. Postao voljen tek kada je naučio da živi omražen. Neretko pogađa istinu zbog čega ga zasipaju poljupicima ili kamenjem. Kad ne piše – spava.

Comments