Već sam vam pisala o knjizi “Jedi, moli, voli”. Utisci su bili fenomenalni, možda previše subjektivni, budući da sam se u mnogim delovima poistovetila sa junakinjom. Navela me je na razmišljanje, smeh i suze. Onda sam odgledala film i shvatila da jedno sa drugim nema nikakve veze. Film je previše obojen, nisu prikazani mnogi detalji na koje nailazite u knjizi, a koji vam ipak daju jednu drugu sliku u odnosu na kompletan utisak koji imate kad pogledate film. Nekako sam znala da će tako i biti, i baš iz tog razloga nisam želela da prvo odgledam film. Bilo kako bilo, odgledala sam ga, nije mi se dopalo kako su celu priču preneli na platno, ali se zbog toga moj doživljaj iste nije promenio. Kasnije sam za rođendan dobila od prijateljice nastavak ove priče, “Zauvek tvoja”, i pomislila : “Ili će me još više oboriti s’ nogu, ili ću poželeti da je nikada nisam uzela u ruke.” Znate i sami, često tako biva sa nastavcima knjiga ili filmova.

Na kraju knjige “Jedi, moli, voli” Elizabet se zaljubljuje u Felipea, Brazilca koji ima australijsko državljanstvo. Pošto se sele u Ameriku, dvoje zaljubljenih zaklinju se na večnu vernost jedno drugom, ali i obećavaju da se nikada neće venčati pod bilo kakvim okolnostima, jer su oboje nedavno prošli kroz neprijatan razvod. Međutim, njihovo obećanje dovedeno je u pitanje kada zvaničnici vlade Sjedinjenih Američkih Država, posle neočekivanog hapšenja Felipea na graničnom prelazu, daju paru mogućnost da bira – ili će se venčati, ili Felipe više nikada neće moći da kroči na američko tlo.

Elizabet Gilbert na inteligentan i osećajan način, iskreno pokušava da reši probleme posvećenosti, zaljubljenosti i vernosti, imajući u vidu sva društvena očekivanja i rizike koji prate zajednički život. Knjiga “Zauvek tvoja” jasno veliča život sa svim onim dobrim i lošim posledicama koje istinska, prava ljubav nosi sa sobom.

I šta da vam kažem, nisam zažalila. Evo zašto – ovo je još jedna duhovita i pronicljiva knjiga koja pruža odgovore na složena pitanja o pravoj ljubavi u stvarnom svetu koji nas okružuje. Obrni – okreni, sve se svodi na to. Ljubav.


Jovana Novaković je diplomirani profesor španskog jezika i hispanskih književnosti, zaljubljenik u muziku, ples i ljubav. “Smiri se, ti si intelektualka”, omiljena joj replika iz jedne od omiljenih predstava. Nestrpljiva, uporna, radoznala, nasmejana i neposredna. Krajnje netolerantna za gluposti. Altruista i filantrop. Jednom rečju, Jovana je svakakva.

Comments