Krugovi se nikada ne zatvaraju onda kada mi to očekujemo, granice između onoga što možemo i onoga što još nismo ni probali stalno se pomeraju, samopouzdanje nije konstanta sa tendencijom rasta, već opada pod uticajem naleta nesigurnosti i raste kada se osećamo stabilno i kada smo zadovoljni. Sve je podložno promeni, ali nezadovoljstvo sobom kroz sve te procese, uspone i padove, pronalazi način da se konstantno provlači. Nije to uvek loše – nezadovoljstvo nas tera da se preispitujemo, a kad počnemo, ko zna šta ćemo sve naći (verovatno gomilu onog što nam uopšte ne treba). Evo zašto se uglavnom osećate kao da niste učinili dovoljno. 

Toliko ste fokusirani na ono sledeće što treba uraditi, da ne zastajete da pogledate šta ste već sve uradili. Ili ste opterećeni prošlošću, ili ste usmereni ka budućnosti – nekako nam svima uspeva da promašujemo sadašnji trenutak, da se u njemu usidrimo i vrednujemo ono što radimo i proživljavamo. Kad nešto uradite i postignete, zastanite da malo uživate u tome – tako akumulirate osećaj postignuća, bukvalno ga telesno proživljavate i utiskujete u ćelijsku memoriju. 


Previše ganjate sebe i jurite za uspehom. Trpite pritisak koji ste sami sebi nametnuli, jer imate određenu definiciju uspeha i ne smatrate uspešnim ništa manje od onog što ste zacrtali. Potrebno je da malo popustite, ne želite da sagorite od iscrpljenosti. Iako možda niste ostvarili svoj san, ili postigli glavni cilj, uradili ste već toliko toga na putu ka onome što želite. Vi ste već uspeli, samo to ne vidite. 

Upoređujete se sa drugima i vidite da su neki već postigli ono oko čega se trudite i čini vam se da zaostajete i da su svi oko vas uspešniji i ostvareniji. Ali, svako se kreće svojim tempom – većina ljudi prati onu očekivanu vremensku liniju (školovanje, zaposlenje, porodica, razvijanje karijere, sticanje imovine), ali ima i onih koji odstupaju od konvencionalnog puta. Vaše je da prepoznate i pratite svoj put – a kad ste sigurni da slušate sebe i radite onako kako vi osećate i verujete da treba, onda i nemate nikakvu potrebu da se sa bilo kim upoređujete. 

Comments