Niko ne voli osećanje kajanja, ono je prilično ozloglašeno, jer ide uz osećanje krivice i bespomoćnosti. Obično se kajemo zbog stvari na koje više ne možemo da utičemo, a čije posledice i dalje osećamo. Istraživači su se potrudili, pa su sastavili spisak životnih oblasti zbog kojih se ljudi najčešće kaju.

Obrazovanje – čak 32% svih naših kajanja odnose se na odluke koje smo doneli u vezi sa obrazovanjem. Hteli bismo da smo obrazovaniji – trebalo je da poslušamo roditelje, sada bismo imali bolju platu i više samopouzdanja. Voleli bismo da umemo bolje da iskoristimo i unovčimo znanje koje imamo. Žalimo što nismo studirali nešto drugo.

Karijera – 22 % svih naših kajanja se odnosi na odluke koje smo doneli u vezi sa karijerom. Kajemo se što smo propustili priliku i nismo prihvatili posao koji se činio rizičnim. Žalimo što nismo napravili dobru procenu i što smo otišli na gore radno mesto. Hteli smo da pokrenemo svoj biznis, ali nismo imali hrabrosti.

Ljubav – 15% kajanja dolazi iz pogrešnih odluka o ljubavi. Žao nam je što smo se ružno ponašali prema partneru, pa nas je napustio. Kajemo se jer smo odabrali pogrešnu osobu. Žalimo zbog arogancije sa kojom smo odbacili neke dobre ljude, zbog sitnih grešaka.

Roditeljstvo – Na ovo se odnosi 10% kajanja. Pitamo se gde grešimo i zašto imamo komplikovane odnose sa decom. Prebacujemo sebi da ih ne razumemo dovoljno, da nemamo za njih dovoljno vremena i da im nismo dovoljno pružili, koliko god da smo se trudili.

Različite odluke i izbori u vezi sa samim sobom  – Samo 5,47% ukupnog kajanja tiče se odluka koje se tiču jedino nas samih.

Način na koji provodimo slobodno vreme ili preciznije, kako ne koristimo dobro naše slobodno vreme, zauzima najamnje mesta u našim kajanjima – 2,55 procenata.

Ostali razlozi odnose se na novac, porodične odnose, zdravlje, prijatelje, duhovnost i zajednicu. Kad se pokajemo zbog nečeg što smo uradili, prolazimo kroz faze kajanja. Prvo se javlja najprimitivniji emotivni odgovor, a to je poricanje. Na tom nivou, samo želimo da se nije dogodilo to što se dogodilo, da nismo uradili to što smo uradili, da nismo reagovali – želimo da cela stvar prosto nestane.

toa heftiba 274947 Zbog čega se najčešće kajemo i zašto je to u redu?
Comments