Dobro izbalansirana dijeta za rast kose

Ukoliko imate problema sa kilažom ili rastom kose, važno je da ne krećete na dijetu koju ste samostalno osmislili, jer ona može imati i negativnih efekata po vas. Ponekad ćete možda izgubiti kilograme, ali zajedno sa njima mogu da uslede velike promene za vaš organizam i kosu, ali ne dajte se obeshrabriti. Dakle, prvo se o svojoj dijeti konsultujte sa profesionalnim licem, a zatim, i ako dođe do neželjenih efekata, znajte da će se oni umanjiti nakon što originalni šok za vaš organizam prođe. Kada vam se telo navikne na novi ritam, to će učiniti i vaša kosa.

Zdrav san potpomaže rastu kose

Da, san utiče i na rast vaše kose. Iako san nije presudan, pri pospešivanju njenog rasta on jeste značajan za održavanje konstantnosti i oporavka kose. San služi tome da se naš kompletan organizam oporavi i obnovi, te naročito ako vodite aktivan život i izloženi ste stresu, potrebno je da odspavate dovoljnu količinu sati kako biste održali sebe zdravim.

Suplementi i vitamini za rast kose

Suplementi i vitamini jesu poželjni i mogu značajno uticati na rast kose, ali oni nisu zamena za zdravu ishranu, već ih sa njom treba kombinovati. Suplementi će vašoj kosi obezbediti nutritivne supstance koje su joj potrebne, kao što su protein, cink, gvožđe, kompleks vitamina B12, vitamin D, omega 3 kiseline i bioten. Naročito ukoliko se pridržavate veganskih principa ishrane, za vas je značajno da eksterno u organizam unosite vitamin B12.

Naslovna fotografija: instagram.com/maorhillel

Jovana Pantić

Comments