Letnje, novogodišnje, prolećne, zimske, septembarske, januarske, rezolucije za narednih deset godina… Koliko ih već imaš i koliki je učinak, odnosno koliko njih je ostvareno? Uvek je naravno veći procenat napisanih rezolucija, nego onih ostvarenih. To je donekle normalno. Ukoliko ste zadovoljni kako balansirate između ostvarenih i neostvarenih, onda odlično! Međutim, ukoliko niste zadovoljni, ovo su stvari koje morate da promenite, odnosno kojih morate da počnete da se pridržavate kako bi se lista zacrtanih rezolucija ostvarila.

U nastavku su saveti nutricionista, trenera, joga instruktora, kouča i svih onih koji znaju kako se postiže balans u određenim segmentima života i kada je reč o ishrani, treniranju i o zdravom načinu razmišljanja, kao i o emocijama.

Ostati aktivan 

Vrlo je važno ostati aktivan. I to ne znači da sada treba da treniraš bez prestanka, da treba previše da se daješ i da trčiš maratone i radiš treninge koji ti nisu prilagođeni. To znači da samo treba više da se šetaš, da se krećeš, da vežbaš onoliko koliko ti odgovara. To znači da ne treba da se libiš da nešto podigneš, pomeriš, da se jednostavno umoriš. Otkrij sama kako da se fizički umoriš na efikasne načine.

Meditirati 

Postići mir, onaj pravi unutrašnji. Smiri svoje telo i pokušaj da smiriš svoje misli. Nakon napornog dana struje nemira, nervoze, stresa rade svoje i prolaze kroz celo telo. Ne možeš da zaspiš uveče? Umor te stiže čim uđeš u kuću, ne možeš da pogledaš film? Jasno, sve razumemo. Meditacijom otpuštaš sve one loše stvari koje držiš u sebi. Postoji jedna zanimljiva vežba koju možeš da primenjuješ kada zatvoriš oči i opustiš celo telo.

Dakle zamišljaj kako udišeš lep čist vazduh, kristalan, a kako kada izdišeš izlazi crni vazduh ili dim. To znači da privlačiš u sebe sve ono dobro, a otupštaš sav taj stres.

Uvek postavljaj sebi pitanje: Zašto? 

Jedna od ključnih stavki da uspete da ispunite svoje rezolucije jeste konstantno ponavljanje pitanja: Zašto ja ovo radim? To je na neki način boost koji ćete sami sebi davati. To radim zbog sebe, ja sam zaslužila/zaslužio da se to ostvari, mom telu je to potrebno, moje telo i moja duša će mi biti zahvalni. To je motivacija, koja se mora održavati.

Uspevaju samo one rezolucije koje su protkane ljubavlju

Reč koju nikako ne bi trebalo da upućuješ sebi je “moraš”. Svoje želje treba da neguješ, da im se posvetiš s ljubavlju. Tvoje unutrašnje dete ne zaslužuje tretman kakav mu priređuješ kada samom sebi ili samoj sebi nešto naređuješ, kada se pritiskaš, kada vređaš sebe i ponižavaš sebe.

Tvoje želje treba da ti budu vodilja, a ne pritisak, treba da si stvaraju dobar osećaj, a ne nelagodu.

Mali ciljevi naspram velikih

Ako postaviš ogroman cilj normalno je da će te uplašiti. Ogromni ciljevi su samo prepreka i gotovo se nikada ne ostvaruju ukoliko se ne podele na male ciljeve. Dakle, male ciljeve postavite tako da vode do ogromnog cilja. Ako ti je cilj da smršaš, zašto ne kreneš tako što ćeš izbaciti na primer prvo samo gazirano ili nešto što ne piješ tako često. I onda kada vidiš da to može onda ćeš krenuti dalje. Jedi slatko na primer svaki drugi dan. A onda ćeš osećati ponos što poštuješ svoje ciljeve, kasnije ćeš slatko izbaciti u potpunosti. Samo polako i uvek malim koracima ka velikim ciljevima. 

Comments