Pre nekog vremena moja firma je krenula sa sortiranjem otpada. Dobili smo fensi korpe sa odvojenim pregradama za papir, PET i aluminijum. Uglavnom smo naučili šta gde da bacamo. Neki smo se primili, neki baš i nisu: IT-jevci sve gomilaju zajedno, kažu da ih mrzi da razmišljaju o tome. Jeeeste, mnogo je teško!

Deprimira me kućno đubre. Opština Novi Beograd pretpostavlja da ste ekološki osvešćeni jedino ako živite u novoj zgradi – mi u starim nemamo posebne kontejnere. U Majamiju sam odlepila za sistemom u velikim zgradama – vratanca u zidu na svakom spratu kriju hi-tech kolektor đubreta: otvorite fioku koja se nalazi iza vrata i na njoj je displej, na kom izaberete šta to hoćete da bacite. Touch screen i te fore! I zalepljeno obaveštenje da ćete, ako vas na’vataju da ne sortirate, biti kažnjeni sa, čini mi se, 2,000 dolara! Moja drugarica koja živi tamo ne sortira. Šta zna Srbin šta se krije iza tog touch screen-a. Možda đubre ide direktno u CIA i tamo se sakuplja za dokazni materijal u svetskoj zaveri protiv nas?!

Jasno mi je da ovakav sistem za mog života u Beogradu zaživeti neće. Ali bi mogli da nam daju kontejnere. U međuvremenu, par sitnica svako može da učini. Nije puno, ali volim da verujem da ima efekta.

  • Idite pešice na posao. Ili biciklom/rolerima/skejtom. Ok, sad je hladno. Delite prevoz s kolegama koji žive blizu vas. Ili drugarima koji rade blizu vas. Ili članovima porodice.
  • Štampajte obostrano. Koristite reciklirani papir (ja ga obožavam). Ako vam kažu da oštećuje štampač – lažu!
  • Ne držite frižider otvoren dok razmišljate šta da jedete. Uzmite šta želite i zatvorite ga, sačuvajte mnogo energije koja mu je potrebna da ponovo dostigne izgubljenu hladnoću.
  • Koristite štedljive sijalice. Jesu skuplje, ali su mnoooogo dugotrajnije i kažu da se oseti razlika u računu za struju.
  • Isključujte noću iz struje uređaje koje ne koristite. Bukvalno – izvucite utikač!
  • Ne koristite obične plastične kese u prodavnicama. Ali ozbiljno! Potrebno im je više od 100 godina da se razgrade! Kada budete mrtvi i zakopani, te kese će još dugo biti tu. U poslednje vreme, veliki marketi imaju kese koje se brže razgrađuju i to je super. Ali cegeri su opet u modi, a koristićete ih neuporedivo duže. Možda ne znate, ali plastične kese po vetrovitom vremenu putuju daleko i mogu da stignu do mora i okeana. Kad padnu u vodu kornjače pomisle da su to meduze, pokušaju da ih pojedu i zadave se. Te iste kornjače bi živele stotinak godina.
  • Samo zapušite lavabo dok perete zube i videćete koliko vode nepotrebno trošite! Umesto toga, sipajte vodu u čašu i pijte iz nje.
  • I zaboga, ne bacajte smeće po ulici! Osim što je ružno, stvarno će dovesti do toga da budemo zatrpani đubretom!

Moja drugarica i njena mama su pre neki dan zamislile kako bi izgledao grad kad bi đubretari bili u štrajku samo dva – tri dana… Horor!

Setite se da su rezerve nafte dovoljne za sledećih 35 godina – ako nastavimo da je trošimo ovim tempom! Da 25,000 ljudi umre svake godine od žeđi ili zagađene vode! Ako ovako nastavimo, Zemlja će nas samo kao parazite otresti sa svojih leđa. Ili je već počelo?


Jelena Ignjatić – previše priča, premalo filtrira. Jedinstveni nosilac dijagnoze labrofagija. “Ćutanje je zlato, a ja ne volim zlato…” Kad pretera – laje, kad promukne – izvinjava se. Mrzi dugmiće. Uradila neke psihološke testove koji tvrde da je pali moć. Lažu!

Comments