Eric Prydz 1 Želite da smršate? Boga mi, namučićete se!

Pretpostavićemo da ste zimu prezimili od slave do slave, od ruske salate do pite sa sirom, pa onda malo pečenja i rozen torte, pa sve do pihtija i sitnih kolača. Sad svih tih 256 kilograma hrane stoji nataloženo na vašim kukovima, stomaku, rukama, butinama i sam Bog već zna gde. Dakle jasno je, hteli biste da smršate i da se na plaži pojavite, pa ne baš sa zmijskim telom, ali bar sa telom neke druge prihvatljive životinje (a to nije nilski konj definitivno). Pored ličnog nezadovoljstva, tu je i 21. vek koji od vas zahteva da izgledate zategnuto, zgodno, preplanulo kao da vam je Sindi Kraford bliznakinja. Danas samo što vam na  razgovoru za posao ne kažu da niste za to radno mesto jer nemate mere 90-60-90, a zamislite šta se dešava kada treba da prodefilujete pred prepunim kupalištem.

Dakle, posegnućete za nekim od “proverenih“ sredstava za gubljenje kilaže.

Redukcija ishrane

Listate časopis i nalazite “revolucionarnu“ dijetu pomoću koje gubite 15 kilograma za dve nedelje (pretpostavljamo da bi u tom periodu ručak trebalo da vam izgleda kao i ručak jednog stanovnika Somalije). Za doručak se preporučuje šaka zrnevlja, prelivena sa dve kapi mleka od -0.5% masti. Dok bukvalno zobete svoj doručak, gledate šta je užina. Kažu uzmite voće, a u dodatku piše da se preporučuje mango, papaja i ananas. Kažu uspešno tope kilograme. Aha, evo samo da izađem u dvorište i naberem malo avokada. To je sigurno nešto što je dostupno prosečnom stanovniku Srbije. Na red dolazi ručak gde piše da treba da pojedete 137 grama belog mesa, sa 84.5 grama zelene salate bez ulja, začinjene limunovim sokom (?!). Kada na miligramski preciznoj vagi odmerite namirnice potrebne za spremanje ručka, shvatate da vam nedostaje jedan sastojak, a to je koren neke biljke koja gle čuda raste samo na obodu Gobi pustinje, a baš ta travka je čudotvorna u topljenju kilograma. Naravno večera izostaje, jer već ste uneli preteranih 500 kalorija, tako da dosta za danas. Možete da se nalivate zelenim čajem do mile volje (svako ko ga je pio zna kakva je to tortura, mada moram priznati da jeste zdrav). Dakle,ako na stranu stavimo da treba da jedete kao beba, praktično da na svakih 25 minuta unosite određenu srazmeru proteina i ugljenih hidrata, verujem da je ovo nešto što je teško održivo. Najbolje bi bilo da se ne iscrpljujete dijetama, već da pokušate da se odreknete sedme po redu štrudle sa makom i vangle kokica koje ste planirali da smažete uz film (ovo ja upućujem samoj sebi). Dakle, samo malo pokušajte da unesete red u svoju haotični ishranu.

Vežbanje

Osim u situaciji da ovo zaista volite da radite (u tom slučaju nemate problema sa kilogramima, pa ovaj tekst čitate iz zabave), verovatno na sam pomen reči  vežbanje prevrćete očima. Vežbati je zdravo. Jeste, zdravo je i raditi u stimultavnom okruženju bez stresa, provesti dve nedelje godišnje na planini i moru i sl., ali koga briga za to. Možete  da se odlučite da uplatite članarinu u nekoj teretani, gde ćete propustiti polovinu termina jer vas mrzi da idete i gde ćete provesti pola sata svaki put čekajući da se oslobodi neka sprava pa da konačno otpočnete sa vežbanjem. Ili obucite “vruće pantalone“ i pravac na trčanje, pa dok se poput medveda natrontani (kažu ako se utoplite dok se bavite sportom brže se gube kilogrami) vucarate po stazi (vi to nazivate trčanjem), možda upoznate još neku nesretnu dušu koja je posegnula za istim metodom. Naravno pre i posle vežbanja ne smete da jedete (hm, a kada tačno smete). Mada ima i zanimljivih stvari koje možete da radite – na primer, da u paru vozite bicikl, rolere, idete na plivanje ili jednostavno šetate. Naravno da ne možete posle toga da se častite malim parčetom torte.

Čudotvorni preparati

E to vam treba. Da ne morate prstom da mrdnete, da i dalje jedete pola praseta za ručak, ali da budete kao grančica. Da li stvarno verujete u to ili ste suviše zaslepljeni vizijom sebe kao top modela, pa dozvoljavate da na scenu stupe vaši intelektualni deficiti? U svakom slučaju ako se odlučite da za nevorovatnih 9,999 RSD naručite te čudotvorne kapsule možete jedino da se nadate da vam od istih neće izrasti još jedna glava ili ruka. U najboljem slučaju u kutiji će biti samo neki vitamini. Mada kad bolje razmislim placebo efekat je vrlo moćan, mada nisam sigurna koliko će biti delotvoran u ovom konkretnom slučaju. Naravno, ako naručite odmah dobićete i čudotvornu napravu koju stavite oko stuka i koja od vašeg “šlaufa“ čini praktično komplet od šest keramičkih pločica,dok vi naravno za to vreme glođete jedanaesto pileće krilce po redu.

Liposukcija

Poslednji korak. Ja vam ga ne preporučujem, pogotovo posle emisija o tome koje sam imala prilike da gledam na kablovskoj. Dok sam gledala kako nesrećnike maltene tranžiraju, želudac je počeo da mi se prevrće, a vama će verovatno morati da odstrane deo istog da biste konačno smanjili unos hrane (naravno pre toga će vam odstraniti oko pola tela – navodno sve je to salo).

Iskreno ja nisam kompetentna da vam delim bilo kakve savete ovog tipa, jer se i sama svakodnevno suočavam sa istim pitanjima, teškoćama i nedoumicama. Ali znam šta je ono što meni najviše smeta kada otvorim neki ženski časopis koji se bavi ovom tematikom. Pitam se u kom tenutku sam podlegla pritisku ovog sve više ogoljenog društva u kome je jedino merilo uspeha ako ste danas uspeli da smanjite unos kalorija na 200. Nikog nije briga da li imate objavljenih šest naučnih radova, koliko ste knjiga pročitali, da li govorite četiri jezika i koliko puta mesečno idete u pozorište. Onima koji su uspešni na oba polja (intelektualnom i fizičkom) svaka pohvala. Sa druge strane, neko nažalost nema čime da se pohvali osim obimom svog stuka od 60 cm. Njima ostaje da prebroje svojih deset zrna integralnog pirinča i da ga preliju ljubavlju prema vitkoj figuri, a nama da budemo srećni sa ovim što imamo i da se trudimo da koliko možemo vodimo zdrav život.


Holi Golajtli je nepopravljivi optimista sa namerom da svoje snove i ciljeve uvek sprovede u realnost. Iako je kao životni poziv odabrala da bude psiholog, ne, ne može biti vaš lični psihoterapeut. Netalentovana za sport, ali sa talentom da celu noć igra u potpeticama od 10cm. Voli pivo sa borovnicom, Kosančićev venac, miris lipe u proleće, klizanje, crne haljine, kafanu, džentlmene, šiš u tri ujutru, karaoke, češkanje, tursku kafu bez šećera, knjige i da stalno nešto menja.

Comments