Danas je Holandija zemlja kulture, zabave, fudbala, vetrenjača i dobrog piva. U Holandiju treba otići da bi se videlo kako je čovek uspeo da od uvek besnog Severnog mora preotme jednu celu državu. Da bi ostali da žive na parčetu morske zemlje, znatno ispod nivoa mora, Holanđani su stvorili komplikovan sistem kanala koji se po izgledu i značaju može uporediti samo s mrežom krvnih sudova. Kažu da se u Holandiji ne možete osetiti kao stranac, jer u zemlji živi više od 180 nacija. Pogledajte neke od osnovinh obeležja ove zanimljive zemlje.

Skriveni kutak – hofje

Tipična holandska kuća leži na kanalu, sazidana je od crvene cigle, ima prozore bez zavesa i nekoliko stanova na više nivoa. Stepenice kojima su spratovi povezani toliko su uske i strme da prosečan Srbin tu ne bi kročio ni za živu glavu. Pored ovih detalja malo se zna da svako dvorište krije kutak pod imeno hofje, što bi u bukvalnom prevodu značilo dvorištance. U njima se uglavnom nalazi brižljivo negovano cveće, trava, živa ograda i začinsko bilje. Veliki broj takvih dvorištanca s ponosom nosi tablu sa svojim imenom i godištem.

Voda, voda, voda!

Naziv Nederland, u upotrebi znači – zemlja pod vodom. Bez kanala, koji su povezani kao krvotok, jedan od najlepših kutaka na zemlji pretvorio bi se u morsko dno. Kanali imaju pumpne stanice na kraju, pomoću kojih se voda ispumpava direktno u more. Cela zemlja ispresecana je mnogobrojnim kanalima i mostovima. Zanimljivo je da od 16 miliona stanovnika koliko ova zemlja ima 1,2 miliona su ribolovci koji uglavnom pecaju ispred svoje kuće.

holandija2 Zemlja bez kamena

Bicikl glavno prevozno sredstvo

Zbog nepregledne ravnice, najzastupljenije prevozno sredstvo u Amsterdamu i u čitavoj Holandiji je bicikl. Ono što upada u oči je da su dvotočkaši stari. Objašnjenje glasi: kako su bicikli česta meta kradljivaca, pravilo je da se više novca da za katanac nego za bicikl. Pamti se da su Nemci još za vreme Drugog svetskog rata bežeći nestali sa gomilom dvotočkaša. Holanđani im to nikada nisu oprostili. Smatra se da se godišnje ukrade oko 80.000 bicikala.

holandija Zemlja bez kamena

Vetrenjače

Predstavljaju jedan od zaštitnih znakova Holandije. Pored mlevenja žita, vetrenjače su odigrale i važnu ulogu u Drugom svetskom ratu. U zemlji bez šuma i brda, bile su skrovišta pokretu otpora, a njihova krila, podešena prema dogovoru upozoravala su na opasnost. Nekada ih je bilo deset hiljada dok je danas ostalo oko hiljadu. U Amsterdamu postoji osam od kojih su samo dve  otvorene za posete.

vetrenjace Zemlja bez kamena

Lale

Još jedna od asocijacija na ovu zemlju jesu lale. U zemlji cveća ona je vodeći cvet, i može se pronaći u svim bojama, pa čak i crnoj. Na cvetnim pijacama, mogu se naći u čitavoj Holandiji tokom cele godine. Ono što je takođe poznato jesu polja lala za koja mnogi kažu da iz ptičije perspektive deluju zaista fascinantno. U Holandiji se smatra da se poklanjanjem ovog cveta iskazuje ljubav.

lale Zemlja bez kamena

Klompe

Ako se uputite na periferiju Amsterdama možete posetiti najstarije radionice u kojima se prave klompe na starinski način. U Holandiji ih ima na svakom ćošku. Kao suvenir ili odevni predmet, mogu se naći u nebrojeno oblika i boja ali i cena. Drvene klompe predstavljaju jedan od osnovnih simbola Holandije i večnu inspiraciju umetnika.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo posetiti Holandiju. Ako još uvek niste odlučili gde ćete na odmor ovog leta možda je baš ova zemlja pravi izbor za vas.

Izvor fotografija: unsplash.com


Marijana Katić je studentkinja novinarstva. Uvek nasmejana i spremna na nove izazove. Zaljubljenik u modu,shopping,putovanja, tehnologiju i poeziju Mike Antića. Pozitivna energija, red, rad i organizacija pokreću njen svet i čine svaki dan posebnim. Omiljeni citat: “If you never try,then you’ll never know!”

Comments