Žena zmaj je brend, izmišljen da zamaskira „burnout“ sindrom sagorevanja. Još pre desetak godina sam bila glupa, pa sam se primala na žensku zmajevitost. Pazarila sam brend kao bilo koja ludača iz romantičnih komedija, koja se otima po rasprodajama sa drugim ludačama za brenidrane tašne i krpice. 

Filtrirana i fotošopirana slika žene zmaja prikazuje nam u pobedničkoj pozi samouverenu, uspešnu poslovnu ženu, besprekorno doteranu, koja čvrstom rukom u mekoj rukavici vlada svojom imperijom (uspešna firma, stabilan brak, bar dvoje dece), koju je izgradila nesalomivom snagom volje uz svesrdnu pomoć Univerzuma. Jer, ko zna šta hoće, nije mu teško da se satre od posla da bi to i dobio, a onda ga svemir ga nagrađuje, uglavnom tako što ga ubedi da mu ništa nije teško, jer zna šta hoće. 

Bravo, ženo, majko, kraljice sa naslovnice! Osvojila si Zlatnog Zmaja za nespavanje, anksioznost, borbu sa kilogramima, stres, izgaranje, gubitak libida i preranu menopauzu, koja se kulturno zove perimenopauza i legitimno startuje žene zmajeve već oko 35. Zato što se negde dotle voziš na energiji mladosti, čistoj životnoj snazi organizma koji još odoleva i proizvodi dovoljno adrenalina, serotonina, estrogena – sve sami sastojci opojne droge od koje tripuješ na moć, jahanje talasa na njegovom vrhuncu, sa idejom da možeš sve i da ti samo treba još izazova. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petra (@pepamack)


Prvi put kad shvatiš da više ne možeš da ne spavaš cele noći i da radiš celog dana (posle višegodišnjeg staža neispavanosti i prezaposlenosti) počneš da se pitaš da li si još mlada, shvatajući – lagano, ali sa užasom – da godine nisu samo broj, nego su rok telesnog trajanja. Imaš pred sobom još desetak godina da posegneš u spiritualnost i pronađeš nešto bezvremene duhovnosti, koja te malo teši dok cifra raste. U ovom trenutku, na vrhuncu talasa koji se polako spušta, pokušavaš da se održiš u sedlu. 

Da sačuvaš Zlatnog Zmaja i opravdaš njegovo posedovanje. 

Masaže, dijete (zvane režimi zdrave ishrane), joge, teretane, meditacije, kozmetičke i hirurške korekcije, sve spakovano u pojam brige o sebi i ljubavi prema sebi. Još jedna podvala Zlatnog Zmaja. Nalaženje mladog ljubavnika, ako ništa drugo ne pomaže da se osetiš kao žena, osim što se osećaš kao zmaj (što bi bio odličan recept, kad ti emocije ne bi komplikovale život), odlučno grabljenje mladosti za vrat, jer danas žene drugačije stare, ne izgledaju sa četrdeset godina kao babe, nego kao devojke, a kad postanu babe, onda izgledaju kao žene u najboljim godinama (šta god to značilo). Napred, Zlatni Zmaju!

Comments