Svake godine nove kolekcije predstavljaju ne samo priliku da se upoznamo sa novim trendovima i shvatimo šta je to što dizajneri poručuju da ćemo voleti, nego i mnogo kompleksnija priča o inspiracijama, idolima, idejama. Neretko su baš nove kolekcije i revije prilika da nas dizajneri “prošetaju” kroz istoriju umetnosti, mode, filma i podsete na neke neverovatne ljude ili radove iz prošlosti, na koje se sada osvrću, redefinišu i kojima se inspirišu i na neki način, svaka revija je mali omaž nekoj genijalnoj osobi ili konceptu. Kolekcije za proleće/leto 2019. donose ozbiljan dijapazon inspiracije i većinom su u pitanju žene. Od legendarne country pevačice do nemačke savremene umetnice, dizajneri su na najraznovrsnije načine reinterpretirali nasleđe žena danas. 

 Annemarie Schwarzenbach (Givenchy)

“Istraživala sam krojeve i siluete kada sam naišla na neverovatnu ženu spektakularnog izgleda čija mama nikada nije forsirala da se oblači kao devojčica, i koja se kao odrasla žena nekada oblačila kao muškarac nekada kao žena, ali je uvek bila obučena vrlo elegantno, skromno i svedeno”, izjavila je Clare Waight Keller u bekstejdžu nakon predstavljanja svoje najnovije kolekcije za Givenchy. Ovo nije prvi put da Keller pronalazi inpiraciju u manje poznatim, ali zasigurno ne manje značajnim ženama, i ovaj put se njena istraživačka priroda zadržala na liku i delu Annemarie Schwarzenbach čija celokupna pojava, stil i lajfstajl odgovaraju onome što je Keller želela da predstavi u novoj kolekciji, inspirisano aktuelnim diskusijama o rodu i polu. Schwarzenbach je bila švajcarska novinarka i fotografkinja koja je putovala svetom od Avganistana do Istanbula i Teherana, početkom XX veka i beležila događanja iz tih delova sveta. Waight Keller je kao temelj svoje kolekcije, i drž svoje ideje utkala i iskoristila fotografije koje je našla koje su se vratile u formi novih krojeva i komada – utilitarne obične majice i jakne perfecto stila uvučene u dečačke pantalone, i lake, delikatne haljine. “Želela sam da se muško i žensko ne razlikuju, da ne mogu da se identifikuju. Nešto u vezi sa tim je jako bitno, a očigledno i privlačno”, rekla je Waight Keller.

Dolly Parton (Gucci)

Teksas jakna bez rukava sa licem country pevačice Dolly Parton na leđima ispod koje piše “Dolly” ispisano vijugavim roze rukopisom, istim kao i u Dollywoodu, parku u Tenesiju, bi nekada i to ne baš tako davno bila sasvim neuobičajena pojava u Gucci brendu. Danas, sa trogodišnjom Alessandro Michele vladavinom, naučili smo da ništa nije neobično i iznenađujuće, i da su združavanja sakralnog i profanog postala opšte mesto. Povrh svega ko bi drugi mogao da predstavi Parton u istoj kolekciji sa opskurnim italijanskim dramaturzima avangarde  kao što su Leo de Berardinis i Perla Peragallo? Jedino Michele koji inspiraciju nalazi u svemu, i za koga je, kao i za mnoge druge, Parton aposlutna muza zbog hrabrosti i slobode da se oblači kako želi.

Isa Genzken (Proenza Schouler)

Oni upućeniji u savremenu umetnost su verovatno odmah u velikoj kolekciji lutaka sa podignutim rukama, obučenih u providnu plastiku, i Proenzine komade odmah mogli da prepoznaju da je reč o saradnji sa nemačkom umetnicom Isom Genzken, čiji je hrabar, eksperimentalan pristup skulpturi i umetnosti ne samo prepoznatljiv već i snažan, vitalan glas žene u svetu umetnosti. Kolekcija reflektuje Njujork iz perspektive Njujorčana, dok radovi Genzken unose pogled na grad iz druge, dalje perspektive. Suprotstavljanje ovih pozicija dovodi do otvaranja mogućnosti za dalje istraživanje potencijala komada i kolekcije. Kao takvi ovi komadi nisu samo inspirisani Isinim radovima, već njom samom i taj uticaj je bio presudan za kolekciju na čijem se moodboardu našlo nebrojano mnogo njenih radova ali i fotografije same Genzken kao što je Isa Mon Lisa koju je uradio Wolfgang Tillmans 1999.

Comments

SUBSCRIBE FOR WANNABE LATEST NEWS

SUBSCRIBE FOR WANNABE LATEST NEWS

X