Kada se govori o uspešnim poslovnim ljudima uglavnom se nabrajaju imena muškaraca. Međutim, u svetu je mnogo uspešnih i pre svega mladih žena koje su razvile svoje biznise i njima uspešno upravljaju. U današnje vreme ih sve više ima u industriji novih tehnologija. Neke od njih su uvele novitete u ovoj grani, a da još nisu napunile ni 35 godina. Upoznajte neke od ovih mladih žena, “tehnoloških magova”.

Žaklin Livit (35) i Samanta Džon (28)

prve dve Žene koje su promenile tehnološku industriju

Njih dve su zajedno osmislile iPad aplikaciju “Hopscotch“, koja omogućava deci  da na jednostavan način prave animacije, igrice i slike koristeći interaktivni softver. Nakon što su je napravile, kreiran je prvi programski jezik specijalno za mobilne uređaje.

Aja Bder (32)

Ayah Bdeir Headshot Bits h724 Žene koje su promenile tehnološku industriju

Ova mlada žena veruje da svako, od deteta do inženjera, može da konstruiše neki svoj patent. Zbog toga je osnovala kompanijuLittleBits Electronics” koja pravi elektronske “blokove za izgradnju” koji omogućavaju korisnicima da naprave npr. medu koji svetli ili da kontrolišete klimu pomoću svog ajfona.

Niki Kaufman (28)

Nikki kaufman h724 Žene koje su promenile tehnološku industriju

Kompanija ove jako mlade poslovne žene, pod nazivom “Normal“, po narudžbini izrađuje 3D slušalice, popularne “bubice”, na osnovu fotografije uha korisnika, napravljene uz pomoć aplikacije njene firme. I sve to za 199 dolara, što je jeftino ako se ima u vidu da slušalice rađene po porudžbini koštaju deset puta više.

Džes Li (32)

Jess Lee headshot h724 Žene koje su promenile tehnološku industriju

Svoju karijeru je započela u GoogleMapps, ali je odlučila da razvije svoj posao, pa je osnovala platformu “Polyvore“, koja je slična “Pinterest“-u. Njeni korisnici mogu da kupuju garderobu, proizvode za kuću i kozmetiku.

Eri Mejer (30)

erie meyer w724 Žene koje su promenile tehnološku industriju

Ona je zaposlena u Američkom tehnološkom servisu pri Beloj kući, gde zajedno sa svojim kolegama radi na unapređenju digitalne komunikacije između običnih ljudi i vlade. Takođe, jedan je od osnivača “Tech LadyMafia“, globalne mreže koja povezuje žene koje rade u tehnološkoj industriji.

Olivera Denčić 

 

 

 

Comments