U oslobađanju i osvešćivanju žena, najveću ulogu imaju žene – ali izgleda da nam to ne ide baš sjajno i da same najviše sabotiramo upravo ono što mislimo da želimo da postignemo. I ovde ne govorimo o nekoj ženskoj moći, o radikalnom feminizmu, o ženskim pravima, već samo o prevazilaženju toksičnih predstava o ženstvenosti, koje same gajimo i plasiramo i koje same moramo da prevaziđemo. I da pomognemo jedne drugima u tome.

Kao što su muškarci odgovorni za stereotip „svi su oni isti“, tako smo i mi odgovorne za razbijanje stereotipa o ženskosti. Preuzmite odgovornost i predstavljajte ženstvenost na svoj autentičan način, budite ona žena, kojoj se divite. Slobodna, nezavisna, nežna, brižna, negujuća, hrabra, puna podrške, ranjiva i snažna, radosna i svoja.

View this post on Instagram

itziaraguilera

A post shared by Velvet Dynasty (@velvetdynasty) on

Izjednačavanje ženstvenosti sa majčinstvom

Neke žene ne žele da imaju decu. Neke ne mogu. Neke nikako ne bi trebalo da budu majke. Majčinstvo je veliki izazov – i velika prilika, i to ekskluzivno ženska prilika da razreši svoje konflikte iz odnosa sa majkom – ali nije obavezno, ni nužno. Prihvatite da je ženstvenost veća i dublja od moći rađanja, kao i to da majčinstvo ženu ne čini ženom, niti superiornom u odnosu na one koje nisu majke. Čovečnost pre svega – to je ono najvažnije, za svaku ženu, kao i za svakog muškarca.

Upoređivanje sa drugima (nisam kao druge)

Sam koncept upoređivanja (u sopstvenu korist), zasniva se na osuđivanju. Ako niste kao druge, nego ste bolje od njih, onda su one loše, a to je osuda. I ta osuda ne govori o njima, nego o vama. Trebalo bi da naučimo da prihvatamo druge kakvi jesu (čak i onda kad oni sami ne znaju ko su i kakvi su) i da otkrivamo i osvajamo svoju autentičnost. Kada ste svoji, ono što jeste, nemate nikakvu potrebu da se upoređujete sa nekim, niti nalazite zadovoljstvo u tome kad utvrdite da je neko ispod vašeg nivoa.

Comments