Draga čitateljko, nadamo se da si dobro, da se čuvaš, sediš kod kuće i radiš ono što možeš, da održiš svoje duševno i fizičko zdravlje, kao i mi. Zajedno smo u ovome, koliko god izolovani bili. I mi se u ovom trenutku pitamo kada će sve ovo proći i hoćemo li sačuvati zdrav razum, nastojeći da rešimo sve probleme sa kojima se suočavamo. Svi imamo pomešana osećanja. Strahujemo, pa se ohrabrujemo i nadamo se. Radujemo se snegu (možda će ovo ludo vreme sada da se resetuje, pa ćemo ponovo krenuti od zime i probuditi se u nekom zdravijem proleću) i brinemo koliko ćemo dodatno potrošiti za grejanje, pa se smejemo sebi što brinemo zbog računa, kad je zdravlje najvažnije. Ljutimo se što nailazimo na prazne rafove i ljutimo se na sebe što nismo i sami napravili zalihe, brinemo zbog posla i novca, rizikujemo svaki put kad moramo da izađemo, pokušavamo da se fokusiramo na sadašnji trenutak, jer sutra će već biti drugačije (i strepimo da neće biti bolje, jer obično bude gore, pre nego što postane bolje).

Svi planovi i projekti su nam stopirani i odloženi, zaustavljeni smo u pokretu i osećamo se kao da hodamo kroz vodu u nekom mučnom snu.

Ako postoji neki viši smisao i nešto dobro u ovome što nam se dešava, koji možemo da naslutimo (iako često nikada ne saznamo odgovor na pitanje “ko zna zašto je to dobro”), verovatno se nalazi baš u tom usporavanju do zaustavljanja.

Koliko smo samo pisali o suludom tempu svakodnevice ambiciozne, zaposlene žene (majke i supruge), koja nastoji da se ostvari u svim aspektima života, koja sebi postavlja najviše standarde (žena zmaj) i suočava se sa dodatnim stresom i frustracijom, kada se (često) ispostavi da ne može uvek sve…

Draga čitateljko, ovo zaustavljanje je novi izazov za ženu zmaja. Za preusmeravanje sve one energije koju si navikla da koristiš za akcije usmerene na svet oko tebe, ka sebi samoj. Sada je potrebno da raskrčiš i raščistiš svoj unutrašnji prostor, da preispitaš svoje vrednosti, motive, potrebe, želje i namere u svetlu onoga što je najvažnije – da budeš zdrava i živa, da bi mogla da izneseš zahteve života. A i o tome smo puno pisali – kako život ima svoje načine i mehanizme da te pritisne i natera da sagledaš ono suštinsko, da se fokusiraš i izneseš najbolje iz sebe.

wannabe e1585041783973 Žensko pismo WANNABE redakcije

Photo by Marija Zaric on Unsplash

Vanredno stanje oko nas, ogledalo je vandrednog stanja u nama. Svako od nas je u ovom trenutku dužan da se ogleda i odgovoran je za svoj odraz.

Ako oko sebe vidiš treperavu strepnju, nerazumne postupke, neodgovorno ponašanje, pogledaj u sebe – zađi dublje u onaj unutrašnji prostor i raščisti ga još malo. Pronađi svoju smirenost, stabilnost i zdrav razum i popravi sliku onoga što drugi vide oko sebe.

Tvoja dužnost je, draga naša čitateljko, ženo zmaju, jeste da budeš oslonac i sebi i drugima, da koristiš sve svoje kapacitete da pronađeš konstruktivan i funkcionalan model življenja (i preživljavanja) i nisi sama u tome. Sve mi imamo taj isti zadatak i dajemo sve od sebe da ga ispunimo.

Sa ljubavlju i dobrom energijom, od srca

Tvoj WANNABE MAGAZINE.

Comments