Hot topics

Kako da iskoristiš period samoizolacije da najzad dođeš do željene figure

Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

Uncertainly excites me,

baby, who knows what’s going to happen?

lottery or car crash?

Ova islandska pevačica neobičnog glasa može se voleti ili mrzeti, ali teško da će ikoga ostaviti ravnodušnim. Björk (Björk Guðmundsdóttir) je ime koje, nesumnjivo, pobuđuje mnoge nesimpatije, no oni koji je vole zapravo je obožavaju. Muzika prepuna pozitivnih vibracija samo je jedan od razloga za to.

Ako je voliš ili obožavaš, onda je gledaš i slušaš. Kada je gledaš i slušaš, onda ti je jasno kako njena pojava pleni. Kada ti je jasno koliko njena pojava pleni – onda si bez daha, gotovo opčinjen muzikom koju čuješ u njenom glasu, istovremeno tananom i prodornom.

fotografija1 Žestoko srećna: Björk

Energija u glasu i muzici obuzima!

Rođena 21. novembra 1965. u hipi porodici sa sedmoro braće i sestara, ova ekscentrična umetnica prvi album izdala je već sa dvanaest godina. Ipak, jedan od njenih najpoznatijih, nešto kasnije oformljenih bendova, jeste The Sugarcubes koji je negovao alternativni rok zvuk, prilično drugačiji od onog kakav bismo danas od nje očekivali.

fotografija2 Žestoko srećna: Björk

"You learn, after a while, to turn everything into something that turns you on. It’s like you’ve got this button. You learn to use things. If someone shouts at you, you can use it to make a song better."

Danas je “vlasnica” sedam studijskih solo albuma od kojih je najprodavaniji (i ujedno najbolji za upoznavanje sa ovom umetnicom) album Debut” sa kog je i jedna od njenih najpoznatijih i najšarmantnijih pesama Big time sensuality”.

Oni koji prate njen rad, na poslednja dva albuma mogu da primete da je došlo do nešto energičnijeg zvuka, koji ona objašnjava željom da kroz muziku izrazi čistu emociju, ono kako bi emocija zaista zvučala kada bismo je mogli čuti; a kako jedna od njenih najpozntijih pesama nosi naziv Violently happy”, nije teško pretpostaviti da emocije koja ova genijalna umetnica u sebi nosi i želi da predstavi – već same po sebi jesu intenzivne.

fotografija3 Žestoko srećna: Björk

"Emotions weren’t created to just lie around. You should experience things to the full. I’ve got a sense of the clock ticking. We have to feel all those things to the maximum. Like, I don’t eat a lot but I really love eating. And I like being precise and particular. There is a certain respect in that if you can do your day depending on how you feel, and enjoy things as well. "

Osim što je u svojoj muzičkoj krarijeri rado mešala naizgled nespojive muzičke stilove (alternativni rok, elektronsku muziku, trip-hop, džez, folk itd.), uplovila je i u glumačke vode. U mjuziklu Dancer in the dark” ona glumi Selmu, češku emigrantkinju koja pati od nasledne bolesti koja izaziva slepilo, od koje pati i njen sin, te ona mukotrpno radi i odvaja novac za dečakovu operaciju. Muzikom fantastično dočarana fabula filma otvara vrata priči dirljivog i tragičnog epiloga koju – umesto u prepričanom obliku – ipak valja videti (i čuti!). Sjajne numere iz ovog filma našle su se na albumu “Selmasongs” od kojih jedna najviše oslikava samu radnju filma – I’ve seen it all”, izvedena u saradnji sa Tomom Jorkom (Thom Yorke). Kako je saradnja ove umetnice sa mnogim muzičarima ono što je dodatno obogatilo njen zvuk, važno je pomenuti i Trikija (Tricky) sa kojim je radila na jednoj od najpoznatijih pesama – “Jöga”.

For a person as obsessed with music as I am, I always hear a song in the back of my head, all the time, and that usually is my own tune. I’ve done that all my life.
U skladu sa tim, saradnja sa ekscentričnim Antonijem (Antony Hegarty) na pesmi Dull flame of desire” jeste još jedna u nizu  najznačajnijih u njenoj karijeri koje predstavljaju pravi dragulj u svetu muzike.

S obzirom na to da su ono čime njena muzika i glas plene uprvo živa i snažna energija, nije teško pretpostaviti da upravo te boje preplavljuju njen život:

My future? I just want to keep on going. I get so easily bored, I have to find something new every fucking day. But then again, I don’t even have to find it. Because there are so many things out there: films, books and just… people.

Ipak, u jednoj od dirljivijih, snažno emocionalno obojenih pesama, “Possibly maybe”, do izražaja dolaze nešto tamnije nijanse, te ona sama pesmu naziva svojom prvom “tužnom pesmom”, upravo zbog činjenice da “ne pruža nadu”, za razliku od ostalih pesama koje, čak i ako u svom tekstu ne sadrže čistu optimističnu notu, utkane u muziku ih zasigurno imaju.

To što je zakoračila u pedesete, sa sinom, ćerkom i trenutnim partnerom Metjuom Barnejom (Matthew Barney), nije lišilo njeno stvaranje gotovo divljačke energije. Na trenutno aktuelnom albumu “Biophilia”, za koji sama kaže da predstavlja fuziju prirode i muzike, upravo takva vrsta energije dolazi do izražaja, te je doživljaj pojačan uz iPad aplikacije koje prate svaku numeru, a imaju za cilj da slušaocima pruže potpuni audio–vizuelni doživljaj.

fotografija4 Žestoko srećna: Björk

"I find it very difficult to draw a line between what’s sex and what isn’t. It can be very, very sexy to drive car and completely unsexy to flirt with someone at a bar. "

Tamo gde se pominje komercijalna muzika, njeno ime se zasigurno neće čuti. Tamo gde se glorifikuje Lejdi Gaga (Lady Gaga), za Bjork se sigurno još uvek nije čulo. Sa stilom koji izaziva najrazličitije komentare, kako u muzičkom tako i u modnom smislu, ova veličanstvena umetnica izvor je neprekidnih iznenađenja čak i za one koji godinama prate njen rad.


Dijana Knežević je studentkinja medija i urednica bloga “ViolentlyHappy”. Sklona ignorisanju realnosti, a kad nije u mogućnosti – pisanju o njoj. Neko je rekao i da je sklona suvišnoj racionalizaciji emocija. Ona misli da je to besmislica. Prezire kolotečinu, cenzuru i besporočnost.

Editors choice