Prvi put pišem kolumnu koja se tiče samo ženske populacije. Mada, indirektno se tiče i samih muškaraca, na koji tačno način, spoznaće sami, ako budu pročitali kolumnu do kraja.

Šta je to dojka? Dojka je simetrični parni organ, smešten na prednjoj strani grudnog koša. Normalnu veličinu dostiže između šesnaeste i devetnaeste godine. Oblik i funkcija odraz su polnog određenja i time dodatno doprinose estetskom, emotivnom i psihičkom identitetu žene. Veličina i oblik dojke predodređeni su količinom žlezdanog tkiva i masti u njima. S obzirom na prethodno iznete činjenice, sve veći broj devojaka za osamnaesti rođendan, nezadovoljne svojim grudima, traži od roditelja silikonske implantate.”Silikoni” su prvi put počeli da se primenjuju u plastičnoj hirurgiji šezdesetih godina dvadesetog veka.

Danas se pored implantata koji su ispunjeni silikonskim gelom, koriste i oni koji su ispunjeni fiziološkim rastvorom. Postoji više različitih oblika i profila, sam odabir u najvećoj meri zavisi od građe pacijenta. Iako uz svaki silikonski implantat ide doživotna garancija, statistika ukazuje da će većini žena koje su se podvrgle ovoj proceduri, morati na bar još jednu tokom života, bez obzira da li se radi samo o korekciji postojećih ili ugradnji novih. Sprovedena istraživanja su potvrdila pretpostavku o poboljšanju seksualnih odnosa, kada je reč o ugradnji implantata. Nešto malo više od sedamdeset odsto ispitanica je potvrdilo da im se seksualni život znatno promenio, na bolje, od kada su se podvrgle zahvatu.

silikon2 Živi zdravo: Silikoni ili majka priroda

Prirodno uvećanje grudi podrazumeva prenos masti u grudi

Reakcija organizma na implantat kao strano telo u smislu njegovog odbacivanja je vrlo retka. Posle operacije je moguća prolazna neosetljivost bradavice, blagi otok i osećaj napetosti, koji obično prolaze nakon jedne do dve nedelje. Preporučuje se kućna nega i bolovanje od sedam do deset dana.

Jedan od protivnika silikonskih implantata je Društvo za svest o implantima iz Britanske Kolumbije, na njihovom sajtu izlistani su brojni propratni efekti od kašlja do nesanice, a njihov medicinski stručnjak povezuje implante sa bolestima poput MS, reumatoidnog artritisa, fibromialgije i raka.

Posmatrano iz ugla plastične hirurgije, bar kada je reč o ovakvim zahvatima, u zadnje vreme došlo je do velikih promena. Danas je sve popularnije prirodno uvećanje grudi. Prirodno uvećanje grudi podrazumeva prenos masti u grudi. Doktori uzimaju vaše masti sa raznih delova tela i stavljaju je u grudi. Ona se prikuplja liposukcijom. Sama procedura je znatno bezbednija od ugradnje silikona, ne postoji rizik od odbacivanja i najzad su masti najbolji ženski prijatelj. Za ovakav vid hirurškog zahvata, ne postoji određena propisana kilaža, čak i mršave žene mogu bez ikakvog problema da se podvrgnu ovoj proceduri.

Podatak za kraj: U zemlji Srbiji je do sada uzeto oko sto subvencionisanih bankarskih zajmova, od strane žena, koje su kao razlog zajma navele ulepšavanje.

Majka priroda, silikoni ili liposukcija masti iz trtične regije sve u cilju “četvorke” ili “petice”?

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac eneregije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments