Hot topics

Brze ideje kako da unaprediš svoj zimski stajling

#beautyresolutions: ClearLift & NIR savršena Derma Viva kombinacija za najbolju godinu za tebe i tvoju kožu!

#beautyresolutions: Top 3 beauty proizvoda za blistavu kožu u prazničnoj sezoni – ali i nakon nje!

Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

#beautygoals za 2020: Hidrirana i negovana koža i kako je najzad učiniti takvom

Poklon ispod jelke kom će se obradovati svaki pravi #fashionista

8 znakova da te tvoja maca voli + kako da joj uzvratiš

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

#HairHacks: Glam frizura (savršena za sezonu žurki!) za koju su ti potrebne samo dve stvari

#StylishThrowback: Trendovi iz ’90. koje treba da uvrstiš u svoj garderober ove zime

Stalno ste pod pritiskom da ostanete na visini. Vama je ispod časti da pokažete da vas nešto pogađa, ljuti i nervira – a da li primećujete koliko je to arogantno i nezdravo? Potreban vam je osećaj da ste bolji od drugih, verovatno zato što nemate dovoljno samopoštovanja i niste uvereni u to da zaslužujete ljubav i poštovanje. Ovo vam donosi dodatni stres – pored svih ostalih dnevnih briga, poslova i dužnosti, vi uvek morate da pazite na svoje dostojanstvo. Kao da se stalno držite vrlo pravo i ukočeno, kako vam se kruna ne bi skotrljala. Ali kraljicu ne čini kruna – ne zaboravite to.

Često vam se dešava da vas ljudi iskorišćavaju, a vi ste, naravno, suviše fini da biste im stavili do znanja da ste sasvim svesni njihovog ponašanja. I stalno se čudite, kako neko može da bude tako nizak, tako prost i tako glup, da ne vidi da je razotkriven u svojoj koristoljubivosti, ili kako neko može da bude tako bezobrazan, da ga je baš briga, iako vidi. A to vam pojačava osećaj da ste bolji od tih ljudi, iako od toga nemate nikakve koristi. To je samo jedan primer onoga što se zove psihološka dobit – kompenzacija za ono što vam nedostaje, osećanje ili uverenje koje na taj način održavate, iako to ne doprinosi ni vašem ličnom razvoju, ni vašoj praktičnoj dobrobiti.

Želja da ostavite dobar utisak, da svi imaju najbolje mišljenje o vama, način je na koji vi ostvarujete potrebu za kontrolom. Vi zapravo niste tako nesebični, jer sve što činite, ima za cilj da se dobro osećate zbog sebe, da udovoljite sebi (čak i kad radite na svoju štetu). Uvrnuto, zar ne? Ali to je prosta, svakodnevna psihologija, za koju vam ne treba mnogo inteligencije, ni prakse – lako je shvatiti kakvi se motivi kriju iza bilo kog prenaglašenog ponašanja, pa i iza preterane ljubaznosti.

Vreme je da prihvatite da niste bolji od drugih, a zatim, da pronađete ono u čemu jeste bolji od većine (vaši talenti, sposobnosti, osobine) i da te darove unapređujete i osnažujete. Svako je po nečemu poseban (i posebno dobar), a na svesti o sopstvenim vrednostima zasniva se samopoštovanje i samopouzdanje. Ali, tu svest nećete moći da probudite i uzdignete, ako istovremeno ne uviđate i prihvatate i sopstvene slabosti i sva ona negativna osećanja koja inače odbacujete i potiskujete.

Ako ste prepoznali sebe u ovoj priči, počnite istog trenutka da preuzimate odgovornost za svoje ponašanje i svoj život, počnite da upoznajete i prihvatate sebe, počnite polako da dozvoljavate drugima da vas upoznaju, prihvate i zavole – pravu vas, a ne sliku o vama. Svoju pažnju, energiju i fokus, prebacite sa spoljašnjeg sveta na sopstveni, unutrašnji i otkrijte i uvećajte bogatstvo svog unutrašnjeg života.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/kat_in_nyc

Brankica Milošević

Editors choice