Da su Pol Gogen (Paul Gauguin) i Frida Kalo (Frida Kahlo) bili u mogućnosti da imaju dete, čovek bi pomislio da bi radovi tog deteta izgledali ovako. Gevinu Braunu (Gavin Brown), australijskom slikaru, odlično je pošlo za rukom da kroz svoje slike provuče crte Fridinih sumanutih autoportreta i vibrirajućih tonova Gogenovog polinežanskog perioda.

Slika 220 Živopisna paleta: Gavin Brown

Zavodljiva lica + flora + fauna

Braunov rad karakterišu jarke boje, pregršt detalja i pritajena drama senzualnih lica kojima prekriva svoja platna. Nije besmisleno primetiti sličnost Braunove “slike situacije” sa temama naše slikarke Biljane Cincarević.

Slika 316 Živopisna paleta: Gavin Brown

Slične situacije na platno prenosi i Biljana Cincarević

Iako su tonovi kojima se Braun služi ljupki i veseli, u njegovim portretima čuče zebnja i strah. Kao da njegovi likovi očekuju loše vesti. Očigledan je impresionistički manir, dok iz žutih i narandžastih nijansi isijava Van Gogov (Van Gogh) uticaj.

Slika 414 Živopisna paleta: Gavin Brown

Lako uočljiva Van Gogova žuta

Braun je svestrani umetnik, sa istaknutim radovima u svetu mode, filma i mnogih drugih formi dizajna, sa fokusom na slikarstvo. Učestvovao je na preko 25 solo i grupnih izložbi.

Slika 512 Živopisna paleta: Gavin Brown

Braunu nije stran ni graffiti stil

Izvor fotografija: thecoolhunter.net


Marko Jovanović nema problema sa baratanjem muzičkim instrumentima, kažu da je talentovan i za likovni izraz, ali pisanje shvata kao najveći izazov. Trudi se da ne gleda TV, ne čita dnevnu štampu i pije Beck’s kad god je u mogućnosti.

Comments