“PricewaterhouseCoopers” (PwC) je izbacio listu 30 gradova na svetu koji nude najviše mogućnosti i poslovnih prilika za ljude koji tamo žive.

Kriterijumi koje su uzimali u obzir su inovacije, tehnologija, to koliko je grad dostupan ostatku sveta, kakav mu je saobraćaj i infrastruktura, zdravlje, bezbednost i sigurnost, demografija i slično.

Vreme je da bar virtuelno odemo u ove gradove i možda i naučimo ponešto. Ako ništa drugo, ovo mogu biti ideje za vaše naredno putovanje.

Berlin

Ovaj umetnički centar Nemačke visoko je rangiran kada je u pitanju saobraćaj, zdravlje, sigurnost i bezbednost.

Svako ko je posetio glavni grad Nemačke zna kako je njihov podzemni prevoz, poznat kao U-Bahn, neverovatno čist i efikasan. Berlin je veoma siguran grad za turiste, koji će uživati u umetnosti koju nudi ovaj grad.

U poslednje vreme sve više kompanija otvara se tamo, poput Google, Etsy i SoundClouda, pa je veoma dobra situacija kada je zaposlenost u pitanju.

shutterstock 158274821 Život iz snova: Gradovi u koje možda poželite da se preselite

Čikago

Ovaj vetrovit grad ima skoro 3 miliona stanovnika i ujedno je jedan od najvećih gradova u Americi. Velike korporacije otvaraju svoje kancelarije u ovom gradu. Takođe, ovaj grad ima mnogo kulturnog sadržaja da ponudi. Kako temperatura pada, tako grad prerasta iz igrališta u obećanu zemlju kulture, mesto fine hrane, inovativnog pozorišta i živahne muzičke scene.

8124038733 080813856d o Život iz snova: Gradovi u koje možda poželite da se preselite

Sidnej

Njegove beneficije su očigledne: neverovatno vreme, lepe plaže, a izdvaja se po sigurnosti, ljubaznosti, prijateljstvu i kvalitetu življenja.

Grad ima jaku ekonomiju, a troškovi života su visoki. Recimo, ukoliko želite da iznajmite garsonjeru u Sidneju, to će vas koštati 2,100 dolara mesečno.

Sidnej je zapravo 12. najskuplji grad na svetu.

rtr3fmcg Život iz snova: Gradovi u koje možda poželite da se preselite

Hong Kong

Iako je grad prenaseljen, kvalitet života je na visokom nivou. Javni prevoz je jedan od najboljih na svetu, kojim putuje 90 posto građana svakodnevno.

Ekonomija je vrlo jaka, jer su takse male, a tržište internacionalno.

Ipak, najveći problemi ovog grada su zagađenost vazduha i zemljišta, što se nažalost ne poboljšava.

hongkong 18 Život iz snova: Gradovi u koje možda poželite da se preselite

Pariz

Ovaj grad je cenjen zbog svojih biblioteka, univerziteta i velikog procenta obrazovanih ljudi. Ovo je veoma zanimljivo mesto za život, puno najpoznatijih muzeja na svetu, ipak imaju probleme poput visokih cena za najam stana, loš prevoz i rekordna nezaposlenost.

paris 24 Život iz snova: Gradovi u koje možda poželite da se preselite

San Francisko

Neke od najvećih kompanija nalaze se u San Francisku, poput Googlea. Međutim grad je veoma skup za život, pa porodice sve češće odlaze na periferiju.

san francisco skyline Život iz snova: Gradovi u koje možda poželite da se preselite

Singapur

Fantastičan javni prevoz, koji prolazi baš pored svih znamenitosti koje želite da vidite, a ukoliko nešto propustite, možete ići i trajektom. Međutim nije jedan od najčistijih gradova.

parkroyal 7 2013 pbh 043 Život iz snova: Gradovi u koje možda poželite da se preselite

Njujork

Kada pitate ljude gde bi najviše voleli da žive, najčešći odgovori su London i Njujork. Ovo je centar najvećih industrija, što finansijskih što izdavačkih i modnih. Ovo ipak nije najpogodniji grad za život. Javni prevoz je prilično
skup, a takođe i kirija.

new york city skyline and statue of liberty Život iz snova: Gradovi u koje možda poželite da se preselite

London

Ovaj grad ima najbolju povezanost sa ostatkom sveta, verovatno zbog šest internacionalnih aerodroma. Stanovnici grada su veoma bogati, a istraživanje je pokazalo da upravo ovaj grad ima najviše bilionera na svetu.

459827789 Život iz snova: Gradovi u koje možda poželite da se preselite

Lenka Gatić

Comments