Kažu da bi život bez muzike bio jedna velika greška. Zato kažem da oni koji žive takav život moraju početi da uče na greškama. Dok muzika oplemenjuje duh, psihologija ličnosti određuje koju ćemo slušati. Ako je život jedna dugačka plejlista, da li onda psihologija ta koja određuje njegov žanr? Što znači da život može biti jazz, pop, rock, r’n’b, soul… ili možda turbo folk?

Da li studirate, radite, džabalebarite ne zanima me. Dan sa i bez obaveza treba preživeti. Ako ste jedni od onih koji ustaju po sat i po ranije ne bi li pili kafu i “uživali” u jutru, gde će vam duša? Sat vremena dužeg spavanja ne može ni jaka kafa da zameni. Međutim ako me poslušate i izbegnete kafu doživećete niz narkoleptičnih napada nasred ulice. Tako da to opet ne valja. MUST pronaći rešenje… Hm, a da probate novu metodu 3 u 1 za najbolje buđenje? Muzika!  Kakva crna kafa, pustite radio i uživajte u čarobnom jutru makar i ono sivo bilo. Takođe, nenapadna muzika će vam pored razbuđivanja pomoći da izgurate dan. Štaviše, učiniće da budete još produktivniji. Meni se npr. čini da slušajući album Alicia Keys “The Element Of Freedom” mogu da osvojim svet. Nađite i vi svoj “možeš ti to” album i negujte lagani dnevni zvuk.

Kad se vozimo (sve je tako dobro) – pevala je grupa CYA onomad. Kada je “Kad se vozimo” plejlista u pitanju tu morate biti striktni. Ne sme bilo ko da peva. Auto-plejlista mora biti toliko dobra da zaslužuje da bežite od policije ulicama grada dok se ne završi omiljena pesma. Na moju listu zasad je ušlo samo desetak pesama. Uglavnom neka strana komercijalna repčina (nisam za džabe odrasla u bloku). Koliko mi nenapadna muzika prija u toku dnevnih obaveza, s ulaskom u kola dešava se preokret. Ne znam šta je za vas suprotno od nenapadne muzike, ali ovo je moj izbor. Ako u skorijoj budućnosti vidite kolica koja se klate poput onih u spotu Still D.R.E., ta sam.

Skoro sam posle položenog ispita krenula kući, a u ušima mi je odzvanjala Kylie Minogue “Get Outta My Way”. Kakav pop slatkiš. Mislim da sam mogla da poletim u svom ruzičastom svetu dok bi finale pesme izvela oko šipke u 15-ici. No, suzdržala sam se. Suprotno, u momentima tuge ovih dana mi prethodno najavljene suze isprovocira “Blame Game” od Kanye Westa. Stoga kako u toku dana naletimo na bezbroj momenata tuge i sreće tako i jedna sekcija vašeg mp3-ja mora biti posvećena patetici.

Sledeću must have dnevnu sekciju čine one morske pesme. Jovana Nikolić Moli, moli u kombinaciji sa Peppersima i ponekim grčkim hitom. Januarski folder. Znate kada je beogradsko nebo isprljano oblacima, a hladnoća prožima kosti. U tim slučajevima vas ne greje jakna, već letnja muzika u dodiru sa uspomenama. Svake godine po jedna nova lista i nema zime.

Kada pokrijemo dan raznovrsnom muzikom ne idemo da spavamo. Nastavljamo dalje. Ako izlazite glavno i osnovno pravilo je da se pred izlazak sluša muzika apsolutno suprotna onoj uz koju ćete provesti veče. Pa tako pred svako R’n’B veče volimo da zapevamo nešto narodno (turbo folk) i ispoštujemo obe strane. Zabava je zagarantovana, a ako se ne zabavite vraćamo vam novac u roku od 24h.

Dobila sam novi predmet na fakultetu koji se zove teorija žanrova. Već na kraju prvog predavanja došli smo do zaključka da danas nijedno stvaralačko delo bilo film, predstava, pesma, nije određeno isključivo jednim žanrom. Kombinacije žanrova su ono što je najzastupljenije i zapravo daje tu dobitnu kombinaciju. Kao što ne valja upadati u jednolični sistem ishrane, tako je i ograničenost jednim žanrom greška. Ako je muzika ono što prikazuje moj život, onda on bez sumnje pripada mashup pravcu. I kada pustim životnu plejlistu na shuffle čini se kao da čitam dnevnik. Jer muzika predstavlja kako osećanja zvuče. Zato, ne stidite se svojih osećanja.


Tara Tomović je studentkinja novinarstva i najveći beogradski hedonista. Optimistična plavuša koja jedino zaljubljenost u Anthony Kiedisa nije prerasla. Totalno drugačija od drugih. Moto: “Energy flows where your attention goes.”

Comments