Pančevo Film Festival vas poziva na prvu samostalnu izložbu stripova “Život u stripu” Aleksandra Zografa u Pančevu, koja će biti otvorena u ponedeljak, 25. avgusta u 19 časova u foajeu Kulturnog centra Pančeva. Izložba se otvara u okviru galerijskog (likovnog) programa prvog Pančevo Film Festivala i traje do 7. septembra. Dan kasnije, u utorak26. avgusta u 19 časova, u foajeu Gradske uprave Pančevo biće otvorena još jedna izložba u okviru istog programa: izložba filmskih maketa studenata scenografije sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda. Izložba traje do 8. septembra.

Saša Rakezić, koji crta stripove pod pseudonimom Aleksandar Zograf, već od početka devedesetih postao je poznat po svom radu, ne samo u Srbiji, već i u zemljama gde su zbirke njegovih stripova bile objavljivane u oko četrdeset izdanja koja su se pojavila u SADItalijiFrancuskojVelikoj BritanijiPortugalijiŠpaniji, Nemačkoj. Gost brojnih festivala stripa, kao i umetničkih manifestacija uopšte (autor je kataloga za srpski paviljon na Venecijanskom bijenalu 2013. godine), svoje radove je predstavio i na samostalnim i grupnim izložbama širom sveta.

Počev od 2003. godine Aleksandar Zograf objavljuje po dve strane stripa u beogradskom nedeljniku “Vreme”, ali takođe nastavlja da se bavi i organizovanjem brojnih kulturnih dešavanja u svom rodnom gradu, gde već više od deset godina, zajedno sa Kulturnim centrom Pančevo, uređuje najpre Internacionalni festival autorskog stripa GRRR!, a zatim i seriju dešavanja pod nazivom “GRRR! Program”, na kojoj predstavlja strip autore, izdavače i teoretičare iz zemlje i sveta.

Pančevo Film Festival – PAFF je gradska manifestacija čiji je cilj promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici. Jedna od misija festivala je i da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.

zivot u stripu prva samostalna izlozba aleksandra zografa paff Život u stripu: Prva samostalna izložba stripova Aleksandra Zografa

zivot u stripu prva samostalna izlozba aleksandra zografa paff izlozba maketa Život u stripu: Prva samostalna izložba stripova Aleksandra Zografa

Comments