Kad se nađeš u situaciji da moraš da se osloniš na sopstvenu inteligenciju, hrabrost, sposobnost organizacije i delotvornost – jer nema nikog ko bi ti olakšao, rekao šta da radiš ili nešto uradio umesto tebe, onda naučiš neke vrlo bitne životne istine, koje ti stvore bazu za čitav dalji život.

Niko ne može da te potpuno razume, ako nije i sam iskusio to o čemu govoriš. To je veoma važna spoznaja koja će ti biti od koristi kad ti je potrebno da te neko razume – lekar, na primer. Odaberi ženskog ginekologa, koji osim lekarskog ima i lično iskustvo. Ako ti je potrebno objašnjenje, instrukcije, savet iz bilo koje životne oblasti – obrati se onome ko to zna, jer se time bavi, ili to ima u svom iskustvu.

Na kraju, ti si ta koja jedino može sebi da pomogne – posle svih saveta, konsultacija i smernica, ti biraš šta je ono što je za tebe razumno, istinito, ostvarivo i dobro. Tako aktivno rešavaš svoje probleme na sopstveni način.

Shvatiš ko su pravi prijatelji – a to, nažalost, nisu svi oni koji su ti veoma dragi, zabavni, prijatni, sa kojima rado izlaziš i odlično se provodiš. To su oni koji se odmah stvore pored tebe kad imaš neki problem, koji te ne osuđuju, šta god da si uradila, koji ti pomažu na sve načine kad ti treba pomoć, koji te ne ispaljuju i stalo im je do tvoje dobrobiti. Pravi prijatelji su prave ljubavi – oni te vole i brinu i srećni su kad ti dobro ide.

Prihvatiš da postoje različita prijateljstva – odnosno prijatelji na koje možeš da računaš i sa kojima deliš sve, kao i oni prijatelji sa kojima imaš razmenu u samo nekim životnim aspektima. Nekima ćeš se poveravati, a sa nekima ćeš se radije napiti i igrati, neki su dobri saputnici, a neki savetnici. Oni retki pravi, bliski, doživotni prijatelji su osobe koje imaju neograničen pristup u tvoj svet, dok oni drugi nemaju, iako su takođe dobri, dragi i bliski.

Comments