Mnogi dobronamerni saveti, usvojeni kao opštevažeći i standardni, zapravo su uski pogledi na svet i život i često odslikavaju  predrasude. Preispitaj neke klišee koje uzimaš zdravo za gotovo i odbaci ih, formiraj sopstvena uverenja na osnovu dubljeg shvatanja i širih vidika. 

Ako voliš svoj posao, onda u stvari uopšte ne moraš da radiš 

To je preterano idealističan stav, koji uopšte nije istinit. Prvo, u svakom poslu, pa i u onom najkreativnijem, postoji mnogo dosadnih i napornih segmenata, sa kojima moraš da izlaziš na kraj, verovatno svakodnevno. Drugo, koliko god da voliš svoj posao, ima dana kada ne voliš ništa i kada ti je teško da radiš, a onda moraš da se osloniš na iskustvo i rutinu, da stvari izneseš makar samo prosečno. Ne možeš stalno da budeš na visini zadatka, a i kad jesi i kad nisi, potrebno je da se trudiš, da ulažeš vreme, pažnju, energiju i napor. Posao je posao i ne možeš da ga radiš po ceo dan, niti možeš da ga ne radiš uopšte, a da se on nekako magično obavlja sam od sebe. Ali kad radiš ono što voliš, nagrada je veća od osećanja da si korektno obavila posao i da si za to adekvatno plaćena. A i teški dani su podnošljiviji. 

Nemaš drugu priliku za prvi utisak 

Tehnički da, ali svakako imaš priliku da popraviš prvi utisak (ako nije bio naročito povoljan). Često o nekome promeniš mišljenje kad ga bolje upoznaš, a i tebi će ljudi dati drugu šansu, odnosno, biće voljni da te bolje upoznaju. Svako ko ima malo životnog iskustva, neće prosuđivati samo na osnovu prvog utiska, jer on može da bude blistav, ali ta glazura može da prikriva ono što osoba ne želi da se o njoj vidi i zna. Svako zaslužuje malo vremena i pažnje, da se opusti, stekne poverenje i pokaže ko je, na iskren i spontan način. 

Comments