Upotrebi empatiju

Uvek se pitaj šta nekoga navodi da se ponaša i govori na način koji te uznemiruje. Da se brani i pravda, da napada, izaziva i vređa. Iza svakog naboja stoji neki strah, osećanje ugroženosti, uskraćenosti, besa i bespomoćnosti, a ta osećanja najverovatnije nemaju nikakve veze sa tobom, samo je nešto u komunikaciji zakačilo okidač, a možda se samo nalaziš na pravom mestu u pogrešnom trenutku. Kad zaista razumeš da neko u svojoj ljutnji i pod nabojem najmanje napada tebe, da to nema veze sa tobom, nego sa tim kako se neko oseća i u kakvom je stanju, moći ćeš da se izdvojiš i da ne dozvoliš da te nečije raspoloženje uznemiri. Automatski, taj uvid i stav (i energija kojom pritom zračiš) umiruju osobu i spuštaju tenziju. Empatija je disciplina koja zahteva od tebe da se uživiš u nečija stanja i osećanja, ali da ostaneš izdvojena, svesna sebe i druge osobe, da se ne “primiš” na ono što ti neko drugi upućuje, jer to nije adresirano na tebe.

Zlatna pravila za bolju komunikaciju 2 e1585655023363 Zlatna pravila za bolju komunikaciju

Budi iskrena

Ima načina da budeš sasvim iskrena, a da ne budeš gruba i da ne povređuješ iskrenošću. Za iskrenost je potrebno da znaš šta hoćeš i šta nećeš i da to saopštavaš otvoreno i neposredno, kao i da budeš jasna sa tim o čemu može da se pregovara, a o čemu ne. Iskrenost mnogo pomaže u sporazumevanju sa drugima, čak i kad oni nisu navikli na iskrenost i slabo se snalaze kad je neko neposredan i zna šta hoće.

Ne ogovaraj

Gledaj svoja posla i drži se toga uvek. Kad se govori o drugima, koji nisu prisutni, sve je ogovaranje, ali ako se priča o tome zašto je neko nešto uradio, to je pokušaj empatije i razumevanja, a ako se neko osuđuje i ismeva, to je zlonamerno ogovoranje, usmeravanje loše energije, prljanje sopstvenog mentalnog prostora, bez cilja i smisla. Kad ne učestvuješ u ogovaranju i ne zanima te da bilo koga osuđuješ, u stanju si da sa ljudima komuniciraš direktno, na nivou bića i suštine koju je potrebno dostići u komunikaciji.

Fotografije: unsplash.com

Aleksina Đorđević

Comments