Pored svih reflektora, slavljenja seks simbola, vožnji Holivud bulevarom, letovanja u Santa Moniki, filmske mašinerije i glamura, žene starog Holivuda ipak su bile samo žene koje su kao i današnje žene volele da izgledaju negovano i lepo i da istaknu sve prednosti svog lica, ili figure.

Izgled peščanog sata, obline na način kao što su to iznele Džin Harlou, Sofija Loren i Merilin Monro svakako su obeležile ovo razdoblje. Krojevi koji prate figuru, kao i dobro poznate frizure sa uvojcima i šminka koja naglašava ženstven izgled još su neki od zaštitnih znakova ove ere. Pogledajmo kako su se negovale i “nosile” dame starog Holivuda.

Glamur u kosi starog Holivuda Zlatni Holivud: Lepota kao imperativ

Frizura

Varirala je od duge, talasaste, platinaste kose Veronike Lejk i divlje crvene Rite Hejvort, do kratkih varijanti sa loknicama crne guste kose Elizabet Tejlor, ili takođe platinasto nežne Merilin Monro. Bez ekscentričnih boja i nijansi, neka bude jedna boja, pa birajte od crne, do platinasto-srebrnoplave.

Ukrotite vlasi koje lete, skratite ispucale krajeve i neka vam kosa izgleda sjajno i meko. Iako se lak za kosu tada i te kako koristio, za ovaj “meki” izgled ipak su bili presudni veći ili manji vikleri i sušenje kose prirodnim putem uz što manje korišćenja fena. Malo pakovanja za kosu koje se ne ispira i hranljivi serum za krajeve i – voila!

Vodite računa da lokne ne izgledaju plastično, prođite par puta prstima kroz kosu, a kako bi frizura potrajala uveče možete spavati sa ešarpom od satena, ili svile kojom ćete pokupiti kosu kao što je to nekada radila i Džeki O.

Ah ti uvojci Zlatni Holivud: Lepota kao imperativ Predivna Veronika Lejk Zlatni Holivud: Lepota kao imperativ Tajne sminkanja nekih od najlepsih zena proslog veka Zlatni Holivud: Lepota kao imperativ

Šminka

Ukoliko želite da naglasite usne, izbegavajte prenaglašene i vamp oči i obrnuto, jer će biti, pa jednostavno – previše. Prodorne oči Vivijen Li, ili nesvakidašnje ljubičaste Elizabet Tejlor nisu morale biti posebno naglašene, malo ajlajnera i maskare, ali imale su i savršenu potporu obrvama.

Crveni ruž je bio must have svake žene, ali ipak nije dovoljan bilo koji crveni ruž, ma koliko vam određena nijansa zapala za oko, potrebno je i da se slaže uz vaš ten. Isprobajte na nadlanici par nijansi crvene, kao što se preporučuje i za podlogu, ili puder i odaberite onaj koji će vam istaći usne na pravi način.

Veštačke trepavice ukoliko volite da furate izgled rajske ptice svedite na minimum, uz možda par trepavica koje možete pričvrstiti uz ivicu oka, a umesto njih bolje naglasite i oblikujte obrve koje vam uokviruju lice i naglašavaju oči. Crni ajlajner možete naneti od polovine, pa do rubova očiju uz diskretni “špic” za mačkasti izgled.

Gledajte da linije nisu predebele, ipak vam panda ili rakun izgled nije cilj. Senka za oči koju stavljate neka bude za nijansu svetlija od vašeg tena.

Elizabet Tejlor jedinstvena po svojim ljubicastim ocima Zlatni Holivud: Lepota kao imperativ Preslatka i na make up setu Odri Hepbern Zlatni Holivud: Lepota kao imperativ

Nokti

Složite boju laka za nokte uz ruž. Prirodan oblik noktiju ili oblik badema. Boje: burgundac, bordo, jarkocrvena, koralnocrvena, ili crveno-narandžasta i gledajte da se slože uz boju noktiju na stopalima i naravno uz ten, pa dame, izaberite dalje same!

Neizostavni crveni lak Zlatni Holivud: Lepota kao imperativ Hedi Lamar je svakako imala savrsen manikir Zlatni Holivud: Lepota kao imperativ

Marija Dimitrović

Comments